DIETETYCZNE BABECZKI ORKISZOWE – BO NA DIECIE TEŻ MOŻNA SIĘ ROZPIESZCZAĆ

525735_503714556348111_1980574158_n

Kiedy się czeka aż wrócą powroty
Nietęgiej głowy nierozumnej potrzeba
By przeżyć umieranie z tęsknoty

Mocy bezsilnej w mroku dnia się najeść
Wypić łyk odwagi do pobudki
Dziecięcej co ma nadejść

Okruchy tej skały
Posklejać i wierzyć
Że nie runie w uścisku
Nienadziejnej Bezmiłości

Wiersz stary i przepis nie pierwszej świeżości ;-) z dedykacją dla przyjaciółki, która przeżyła trudne rozstanie. Na szczęście wszystko w jej życiu się poukładało…, ale wiersz pozostał. Dla niej też powstały babeczki (korzystałam z wielu przepisów, uszczupliłam kalorycznie i wyszło pysznie!), bo ciągle nie mogę jej przekonać, że to, co zwie się ‘dietetycznym’ nie musi być ‘bleee’! Miłego czytania i pieczenia!

PRZEPIS

SKŁADNIKI (na ok. 12 babeczek):

  • 1 szklanka przesianej mąki orkiszowej razowej
  • ½ szklanki cukry trzcinowego
  • 2 jajka (2 duże, albo 3 małe)
  • 1 łyżka budyniu wanilinowego (lub mąki ziemniaczanej)
  • 5 łyżek oleju cukier wanilinowy
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody mineralnej (najlepiej mocno gazowanej)
  • po ½ łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu (mniej oficjalna wersja: trochę mniej gałki, trochę więcej cynamonu )
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka łyżeczek dżemu (ja do babeczek wkładam owoce wyciągnięte z dżemu: truskawki, wiśnie, ale śmiało można dodać owoce sezonowe; świetnie się sprawdzają jagody, maliny, drobno pokrojone jabłka – posypane cukrem; lub po prostu łyżkę gęstej konfitury).

PRZYGOTOWANIE:

Aby ciasto było puszyste, warto zadać sobie trochę więc trudu, niż tylko połączenie składników. Przygotowujemy miseczkę z przesianymi: mąką, proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką i budyniem. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy jeszcze, aż otrzymamy piękną, bladożółtą, puszystą pianę. Składniki sypkie (z przygotowanej miseczki) dodajemy po jednej łyżce i stopniowo mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, dodając również (gdy robi się za gęste) na zmianę wodę, mleko i olej. Ciasto powinno być lejące, ale dosyć gęste. Do foremek (ja najbardziej lubię silikonowe), wlewamy na dno ok. 3-4 łyżki i ciasta, kładziemy owoc (z dżemu bądź świeży) i zalewamy jeszcze 2 łyżkami ciasta (tak by ciasto sięgało do ok. połowy foremki). Piec ok. 20-25 min w temp. Ok. 180 st. C.

RADY!

1. Mąka orkiszowa może być z powodzeniem zastąpiona mąką pełnoziarnistą – dostępną w każdym markecie.
2. Wspominałam już o gałce muszkatołowej – jej dodatek daje mocno korzenny smak i aromat, także proszę z nią uważać!
3. Wspaniały efekt osiągniecie, posypując jeszcze surowe babeczki ziarnami (słonecznik, sezam, dynia, płatki owsiane, orzechy – do wyboru, lub wszystko razem ) i posypując lekko brązowym cukrem – pięknie się prezentują i smakują genialnie! A przy okazji – dostarczają wartości odżywczych w sam raz na śniadanie (lub II-gie śniadanie do pracy). Idealne do kawy!

Wersja dla leniwych: połączyć składniki (wszystkie, prócz konfitury), zmiksować, nakładać porcję ciasta, na to konfiturę/owoc, polać niewielką porcją ciasta i do piekarnika (180 s. C; 20-25 min.) :-)

Smacznego!

Advertisements

9 thoughts on “DIETETYCZNE BABECZKI ORKISZOWE – BO NA DIECIE TEŻ MOŻNA SIĘ ROZPIESZCZAĆ

  1. o popatrz! babeczki na diecie 🙂 czyli nie ja jedna uważam, że da się zdrowo dogodzić sobie bez wyrzeczeń nawet w tak ciężkim momencie życia jak dieta 🙂
    dziękuję za miłe słowa i na pewno będę do Ciebie zaglądać, bo zapowiada się fajnie 🙂
    powodzenia w blogowaniu!
    pozdrawiam, agata

    • Kochana, nie piekliłabym się, tylko raczyła sprawdzić, czym jest coś dietetycznego. Otóż – wg słownika języka polskiego (którym to niewątpliwie posługujemy się obie), dietetyka to „nauka zajmująca się zasadami RACJONALNEGO odżywania człowieka zdrowego (ZALEŻNIE OD WIEKU, PŁCI, WYKONYWANEJ PRACY itp.) lub chorego (zależnie od dolegliwości); praktyczne stosowanie odpowiednich przepisów żywienia (diety)”, a „dietetyczny – odpowiadającym wymaganiom dietetyki, dotyczący diety, dietetyki” itd.
      Zatem, należałoby może sprawdzić, zanim tak brzydko się kogoś skrytykuje 😀
      Cukier jest potrzebny organizmowi ze względu na wartości energetyczne, a zamiana cukru białego na trzcinowy jest zdecydowanie dobrym pomysłem!
      No cóż, skoro masz pomysł, że dietetyczne są tylko waciki nasączone octem – to jak widzisz – mylisz się 🙂 Powodzenia w głodzeniu się! Pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s