CUKINIA MARYNOWANA W ZALEWIE CURRY

OLYMPUS DIGITAL CAMERAW tym roku zaskoczyła mnie cukinia, która zajęła pół ogródeczka warzywnego, rozrasta się, owocuje i nie ma jej się na zaprzestanie rodzenia :-/ Zaalarmowałam znajomych i prosiłam o pomysły, jak zatrzymać ją na dłużej. Oto pierwszy przepis z tych ‚dostanych’. Oczywiście lekko zmodyfikowany przeze mnie, bo ja jak coś robię, to mnie zaraz diabeł kusi, żeby coś zmienić 🙂

PRZEPIS

SKŁADNIKI:992979_557762044276695_664425385_n

  • 2 kg cukinii
  • 2-4 cebule
  • liście selera
  • gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny cały,
  • 4 szklanki wody
  • 1 ½ szklanki octu
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki curry
  • 3 łyżki papryki słodkiej

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię pokroić (właściwie jak się chce: w paski, w kostkę, w plastry) i odstawić na jakieś 20 min. W tym czasie robimy zalewę: do wody i octu dodajemy cukier, sól, paprykę słodką i curry. Zagotowujemy i dorzucamy pokrojoną w półksiężyce cebulę. Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy słoiki, powinny być gorące (niektórzy parzą wrzątkiem, ja wyciągam gorące ze zmywarki). Układamy na dno każdego słoika: kilka (4-5) ziaren gorczycy, 2-3 ziarenka czarnego pieprzu, 2 ziarenka ziela, liść laurowy i liść selera, na to kładziemy na zmianę: warstwę cukinii i cebuli z zalewy. Pełny słoik zalewamy zalewą.Tak przygotowane słoiczki pasteryzujemy ok. 10 minut.

RADY!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  1. To jest przepis na cukinię dość ostrą (taką w sam raz do wódeczki 😀 ). Żeby była nieco łagodniejsza, można po prostu obniżyć zawartość octu (do 300 ml – nieco ponad szklankę) i przypraw (curry i papryki słodkiej – po ok. 1,5 łyżki).
  2. Cukinię najlepiej marynować, jak jeszcze jest niewielka (wielkości dużego ogórka), wtedy nie ma dużych nasion, ma miękką skórkę i śmiało można ją marynować bez obierania. W przypadku dużej cukinii – wystarczy, że ją obierzemy i wytniemy gniazdo nasienne (wtedy ładnie wygląda pokrojona w kostkę – ok. 2 cm) i Voila 🙂 !!

Smacznego!

Reklamy

4 thoughts on “CUKINIA MARYNOWANA W ZALEWIE CURRY

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s