RYŻOWE BABECZKI Z WARZYWAMI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRZEPIS

SKŁADNIKI

  • 200 g ryżu Basmati (2 torebki)
  • 1 jajko
  • warzywa pokrojone w paski (moje propozycje: marchew, pietruszka, seler, por, papryka – najlepiej w różnych kolorach, pieczarki, cukinia, brokuły, kukurydza)
  • przyprawy (ilość wg uznania): sól ziołowa, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, papryka słodka, curry, kurkuma.
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek i 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

OLYMPUS DIGITAL CAMERARyż opłukać zimną wodą, wrzucić na wrzącą lekko słoną wodę i gotować ok. 10-12 minut.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić poszatkowany (lub wyciśnięty) czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Dodać resztę warzyw i przyprawy (prócz kurkumy). Dusić ok 10 minut (po takim czasie będą uduszone, ale jeszcze chrupiące).

Na osobnej patelni (głębokiej, najlepiej typu wok) rozgrzać masło i wlać rozkłócone jajko. Dodać ugotowany ryż i przyprawić kurkumą (ja przyprawiam jeszcze koperkiem) i dobrze wymieszać, aż jajko się zsiądzie. Kiedy ryż nabierze ładnego koloru, dodać uduszone warzywa.

Ryżowo-jarzynową mieszankę przekładać, ciasno ubijając, do małej szklanki z grubego szkła (można użyć kubeczków po jogurtach), odwrócić do góry dnem i zrobić babeczkę na talerzu. Gotowe!
Podawać z mięsem, rybą, surówką.

RADY!

  1. Ryż w takiej postaci może być wegetariańską przystawką lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Śmiało można do ryżowej mieszanki dodać mięso (mielone lub drobno pokrojone, duszone, pieczone, czy grillowane), a także podsmażony boczek czy szynkę. Wtedy w zespół z surówką stworzy lekki obiad lub pożywną kolację.
  2. By obniżyć wartość kaloryczną i uspokoić swoje strapione sumienie, można użyć śmiało ryżu naturalnego.

WERSJA DLA LENIWYCH: Zamiast świeżych warzyw, użyć mrożonej mieszanki chińskiej. Polecam!

Smacznego!

Advertisements

3 thoughts on “RYŻOWE BABECZKI Z WARZYWAMI

  1. Pingback: SHOARMA DROBIOWA | Gospoda Potłuczonej Literatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s