KRUCHE CIASTO MOJEJ MAMY – BO GRUNT TO DOBRA BAZA

To ciasto nie jest typowym kruchym ciastem.  Jest miękkie, puszyste i lekko biszkoptowe. Dla mnie to podstawa ciast z owocami sezonowymi. Do ciasta dodajemy same żółtka, więc białka zużywam na tworzenie słodkiej, bezowej piany. Idealne połączenie z truskawkami, jabłkami, malinami, jagodami, brzoskwiniami. Cienko rozwałkowane – sprawdza się do sernika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRZEPIS:


SKŁADNIKI:

  • ¾ kg mąki (ok. 3 szklanki)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kostka (250g) margaryny
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicy kroimy bardzo drobno wszystkie składniki (dodajemy same żółtka – białka wędrują do plastikowej miski – przydadzą się). Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.

Ciasto wystarcza na blachę o wymiarach 25 x 40 cm i z dodatkiem owoców piecze się w temp. 180 st. C przez ok. 40-45 min.

Propozycja:
KRUCHE CIASTO MOJEJ MAMY ZE ŚLIWKAMI
Kruche ciasto przygotowujemy wg przepisu. 3/4 ciasta cienko (ok 2-3 cm grubości) rozkładamy na blasze. Pozostałą cześć ciasta wkładamy do zamrażalki na pół godziny. W tym czasie myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki śliwki, posypujemy je brązowym cukrem i cynamonem i układamy na cieście.
Z białek (pozostałych po zrobieniu ciasta) robimy sztywną pianę, dosypujemy 3/4 szklanki cukru i kisiel (najładniejszy kolor do śliwek osiągniemy, używając kisielu żurawinowego lub z owoców leśnych). Taką fioletową pianką przykrywamy śliwki. Na wierz ścieramy na grubych oczkach tarki pozostałą część ciasta. Pieczemy ok 40-45 min w 180 s.C.
Smacznego!!


 RADY!

  1. Im dłużej szatkujemy ciasto – tym więcej ‘wpompujemy’ w nie powietrza i będzie bardziej puszyste – także cierpliwości.
  2. Jeśli ciasto jest zbyt suche – możemy dodać jeszcze kilka łyżek oleju.
Reklamy

One thought on “KRUCHE CIASTO MOJEJ MAMY – BO GRUNT TO DOBRA BAZA

  1. Pingback: KRUCHE ROGALIKI Z MARMOLADĄ | Gospoda Potłuczonej Literatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s