SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ

SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ

Zaskoczyła mnie dziś dostawa świeżutkich jabłuszek 🙂 A, że średnio pochapnie wyglądały i w smaku były raczej kwaśne – postanowiłam przerobić na deser ;-).

PRZEPIS

(na blachę o wymiarach 25 x 40 cm)


SKŁADNIKI:

  • kruche ciasto (wg przepisu Kruche ciasto mojej mamy)
  • ok. 2 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier (ilość uzależniona od odmiany jabłek, przeciętnie ok. pół szklanki, ale zdarzały się tak słodkie owoce, że wystarczyły 3 łyżki cukru)

PRZYGOTOWANIE:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciasto dzielimy na trzy części. 2/3 ciasta – rozwałkowujemy i wypełniamy wysmarowaną tłuszczem blachę, tworząc spód. 1/3 chowamy do zamrażalki na ok. pół godziny.

Jabłka najlepiej zetrzeć na tarce (grube oczka), i uprażyć z cukrem i cynamonem. Ostudzić i wyłożyć na przygotowany na blasze spód.

Białka (które zostały z ciasta) miksujemy na sztywną pianę, dodajemy ok. 5 łyżek cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Pianę wykładamy na jabłka, a na pianę ucieramy pozostałą część ciasta.
Piec w piekarniku (bez termoobiegu) przez 40-45 minut w temp. 180 st. C.


 RADY!

  1. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Jeśli używamy mocno soczystych owoców, nie należy przesadzać z ilością – ciasto trzeba będzie wtedy dopiekać od spodu, aby je ‘osuszyć’ z nadmiaru soku. No i grozi to zakalcem :-), ale większość z nas zakalce uwielbia 😉

  2. Jeśli jabłka podczas prażenia puszczą zbyt dużo soku – można dodać garść bułki tartej, aby wchłonęła nadmiar soku.
    3. Jeśli mamy pomysł na podanie szarlotki z lodami – proponuję nie dodawać proszku do pieczenia do ciasta.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s