DOMOWA ZALEWAJKA

DOMOWA ZALEWAJKA

Święto zalewajki! Zatem i u mnie dziś króluje na stole tradycyjna zalewajka na domowym zakwasie.

Najlepszą zalewajkę gotuje mój tata, który lubi solidne konstrukcje (w budownictwie) i solidne porcje (na talerzu). Zatem zupa jest kaloryczna (!), kwaśna, pełna kawałków mięsa, kiełbasy, boczku, jajek… no po prostu konkretna!

PRZEPIS


SKŁADNIKI:

  • 3 l wody
  • żeberka (lub np. 2 skrzydełka z kurczaka)
    Najlepsze na wywar do barszczu są żeberka, ale posłużyć może kość wołowa, wieprzowa, albo skrzydełka z kurczaka.
  • pietruszka
  • marchew
  • cebula
  • czosnek
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kiełbasa (wg uznania, u mnie najczęściej biała i wiejska – ok. 1/2 kg łącznie)
  • boczek wędzony (ok. 20-30 dag)
  • 3 jajka
  • ziemniaki (ok. 1 kg)
  • szczypta soli i pieprzu
  • pieprz czarny cały (ok. 3 ziarna)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koper
  • zakwas domowy na barszcz biały według przepisu ZAKWAS NA BARSZCZ BIAŁY

PRZYGOTOWANIE:OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotować wywar: woda, mięso, sól (ewentualnie kostka rosołowa/przyprawa jarzynowa itd.), marchew, pietruszka, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, ząbek czosnku, 3 ziarenka pieprzu czarnego, połowa kiełbasy i boczku. Gotujemy ok. 20 minut. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Dolewamy stopniowo dobrze wymieszany zakwas, sprawdzając smak (ja lubię kwaśną – więc dolewam sporo zakwasu (ok. 1 szklankę). Gotujemy chwilę. Moja zalewajka po dodaniu zakwasu robi się gęsta, ale jeśli wydaje Wam się zbyt rzadka, można ją zaprawić mąką. Odlewamy ok. pół szklanki zupy do przestygnięcia.

W tym czasie gotujemy jajka (na twardo) i przysmażamy na patelni cebulę z pozostałą częścią kiełbasy i boczku.

Do przestudzonej w szklance zupy dodajemy ok. 2 łyżki śmietany, dokładnie mieszamy i dolewamy do garnka (JUŻ NIE GOTUJEMY!). Do zalewajki dorzucamy zawartość patelni, pokrojone jajka, i solidnie posypujemy koprem! Teraz możemy już doprawić po swojemu solą i pieprzem i wcinać 😛

Zalewajkę robię już tak „automatycznie”, że aż się boję, że o czymś zapomniałam napisać :-/

UWAGA! Wersji light BRAK 😉 !


RADY!

  1. Zanim wlejemy do wywaru zakwas, musimy sprawdzić, czy ziemniaki, marchew i pietruszka są miękkie. W przeciwnym razie – warzywa pozostaną surowe!
  2. Zaprawiając zupę śmietaną, warto pamiętać o kilku zasadach: aby śmietana nie zważyła się w gorącej zupie, warto odlać trochę zupy i do przestudzonej dodać śmietanę – taką mieszankę możemy wlać do garnka, nie obawiając się, że śmietana nam się zważy; śmietany nie należy gotować (bardzo nie lubi takiej gotowanej śmietany nasza wątroba).
Reklamy

12 thoughts on “DOMOWA ZALEWAJKA

  1. Potwierdzam – nasz tata gotuje najlepszą zalewajkę!
    Jednak kiedy Asia ugotowała u nas tę zupę na domowym zakwasie, to wszyscy domownicy, którzy nie wiedzieli, kto tak naprawdę zrobił obiad, mówili: „No tato, dzisiaj przeszedłeś samego siebie!”.

      • coz, nie zawsze wykwintnosc potraw emocje wzbudza, ale ich prosty, atawistyczny,wieloznaczny uczuciowy rezonans,, poczucie bezpiecznego miejsca domowego, zasobnego w jadlo, proste acz pozywne,

      • Dlatego tak kocham kuchnię! Ona właśnie tylko takie uczucia wywołuje. W mojej rodzinie nie tylko mama stała przy garach – kuchnia była (i nadal jest) miejscem, gdzie się spotykamy, szturchamy łokciem, dajemy sobie po łapach, przytulamy się (bo w maminej kuchni ciasno 😉 ), a nawet płaczemy do rana jak zajdzie potrzeba. Wszystko przy żarełku, bałaganie, okruchach i przy akompaniamencie mamusinych okrzyków, że znowu robimy bałagan 😉 Ech… chciałabym choć część takich wspomnień zafundować swojej latorośli…

  2. Nareszcie znalazłam przepis na zalewajkę po domowemu! Nie pochodzę z tamtych rejonów, ale smaku tej zupy, robionej przez mojego wujka nigdy nie zapomnę 🙂 Pycha! No to wiem, co będzie dziś na obiad! 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s