PASZTET Z CUKINII

PASZTET Z CUKINII

Wariacji cukiniowych ciąg dalszy 🙂

PRZEPIS


SKŁADNIKI:

  • 2 kg cukinii
  • 2 marchewki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 30 dag sera żółtego
  • 4 jajka
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki otrębów pszennych (lub bułki tartej)
  • 2 łyżki masła
  • 2-4 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:

OLYMPUS DIGITAL CAMERACukinię (jeśli jest młoda – w całości; jeśli jest większa – wycinamy gniazda nasienne) ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odstawiamy na durszlak, aby pozbyć się nadmiaru soku. Warto ją posolić, by szybciej puściła sok, kilka razy przemieszać, wycisnąć.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marchew i cebulę drobno poszatkować, lub zetrzeć na tarce, dodać drobno pokrojone pieczarki i poddusić na patelni. Dodać do cukinii, dosypać otręby (czy też bułkę tartą), dorzucić żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą jarzynową. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi (ja ich użyłam, bo miałam ochotę 🙂 , ale równie dobrze sprawdzi się np. tymianek czy majeranek – wedle uznania i upodobań). Masę wyłożyć do wytłuszczonej i posypanej bułka tartą formy (ja użyłam formy 24 x 24, ponieważ w keksówce się nie zmieściło :-(, ale polecam raczej użyć keksówki – im węższa forma, tym lepiej).

Piec w 180 st. przez ok. 1,5 h.

Doskonale smakuje na ciepło, ale i na zimno – do kanapek. Świetnie nadaje się do mrożenia 🙂

Smacznego!

Advertisements

2 thoughts on “PASZTET Z CUKINII

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s