UCIERANE CIASTO Z BORÓWKAMI

UCIERANE CIASTO Z BORÓWKAMI

Za przepis na to ciasto muszę podziękować mojej chrzestnej, która ma zawsze pełne ręce roboty, a i tak dla każdego w każdej chwili znajdzie się coś pysznego 🙂 W moim brulionie przepis ten widnieje pod nazwą „Biszkopt Cioci Ani”, ale nie jest to ciasto biszkoptowe, raczej „kręcone” :-). Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Ciocia przygotowywała je z owocami sezonowymi, albo po prostu do połowy surowego ciasta dodawała kakao, wlewała do blachy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto i tworzyła efekt babki marmurkowej 🙂 W każdym razie każdy z jej megalicznej rodziny zawsze ma się czym poczęstować. Kiedyś dzieci, a dziś wnuki mają swojskie i zdrowe jedzonko robione z wielkim sercem! I to czuć 🙂 Pamiętam prodiż – duży, stary ze zmęczoną szybką, która już nam nie chciała nic pokazywać :-), a my nie mogliśmy się doczekać, kiedy zobaczymy brązowiejącą skórkę 🙂

PRZEPIS


SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie wanilinowe
  • margaryna (250 g – kostka)
  • 6 łyżek oleju
  • 5 jajek (lub 6 jeśli są małe)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

PRZYGOTOWANIE:OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jest to typowe ciasto „kręcone”, zatem: ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy po jednym jajku (i nie przejmujemy się „zważonym” wyglądem), dodajemy budynie, olej, mąkę, proszek do pieczenia, na końcu 1 łyżkę octu. Ciasto ma być gęste! Na ciasto możemy ułożyć jagody, maliny, porzeczki, kawałki jabłek (niezbyt soczystych i raczej drobno pokrojonych), banany i właściwie, na co mamy ochotę 🙂

Pieczemy w temperaturze 180 st. bez termoobiegu ok. 45-55 minut.

Blachę z ciastem odwracamy do góry dnem i w ten sposób wykładamy ciasto na paterę (talerz). Owoce najpewniej opadły na dno, więc znajdą się na wierzchu ciasta 🙂 Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Reklamy

2 thoughts on “UCIERANE CIASTO Z BORÓWKAMI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s