PIEROGI Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ

PIEROGI Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ

Kto nie lubi pierogów? Ja nie znam nikogo takiego!

W moim rodzinnym domu pierogi to był zawsze najbardziej pożądany rarytas. Żadna ilość nas nie zaspokoiła. Dzień pierogowy był dniem świętym. Mama gniotła, wszyscy domownicy byli zatrudnieni do lepienia, a w powietrzu unosił obrzydliwy zapach gotowanej kapusty. Ostatni weekend spędziłam u Mamusi i zrobiłyśmy sobie święto pierogowe.

PRZEPIS:


CIASTO:

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklanki ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę wysypujemy kg mąki, wbijamy jajo i dodajemy sól. W misce mieszamy mleko i wodę (ta mieszanka ma być ciepła) i dolewamy powoli, wyrabiając ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło. Kroimy grube plastry i rozwałkowujemy na grubość 2-4 milimetry.


FARSZ:

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg mięsa (najlepiej wieprzowina i wołowina pół na pół)
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz (czarny mielony i cały)
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy

PRZYGOTOWANIE:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kapustę kiszoną kroimy na drobno, zalewamy wodą i gotujemy ok. pół godziny.

Mięso gotujemy ok. godziny z dodatkiem ziela angielskiego (2 ziarenka), pieprzu czarnego (3 ziarenka) i liścia laurowego.

Mięso mielimy w maszynce, dodajemy kapustę. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Dusimy na złoty kolor i dodajemy do farszu. Przyprawiamy wg uznania solą, pieprzem, vegetą, pieprzem ziołowym (farsz próbujemy i dostosowujemy smak do własnych upodobań).

Wycinamy kółeczka z ciasta, wypełniamy farszem i lepimy szczelnie, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
Okrasa: drobno pokrojona słonina i 1 poszatkowana cebula duszone na patelni… eh… czy jest coś lepszego ???


RADY!

  1. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, można zagotować ją, po czym odlać wodę z jej gotowania i dolać świeżej, wtedy gotować ok. pół godziny. Kapusta jest dobrze ugotowana, kiedy nitka kapusty łatwo rozerwie nam się pod widelcem.

  2. Niektórzy mielą kapustę razem z mięsem. Ja to uznaję za profanację! Kapustę ma być czuć w farszu!
  3. Na bulionie z mięsa można przygotować czerwony barszczyk, na który przepis podam innym razem 😉
  4. Świeże, wyjęte z wody są doskonałe, ale wersja podsmażana też kusi…, więc na kolację powtórka – w wersji podsmażonej 🙂
Advertisements

3 thoughts on “PIEROGI Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ

  1. Ja pamiętam nasze pierogowanie! Ustawiałyśmy się przy stolnicy ja mama i siostry Dorota i Barbara i zaczynało się! Śmiechy i żarciki i śmiechy na całą kuchnie! Ależ to było rodzinne. Czasem jeszcze się to zdarza ale nigdy w całym składzie

  2. U nas było dokładnie tak samo. Co poniektórzy się migali, ale ja byłam dzielną kucharą! Do dziś lubię jeździć do Mamusi i z nią gotować 🙂 Czekam na pomysły na farsze od Babci Jadzi :-* Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s