WANILIOWY RYŻ NA MLEKU Z PRAŻONYMI OWOCAMI

 Obrazek

Wspomnienie weekendowego
śniadaniowania

PRZEPISY

(ok. 3-4 porcje)


RYŻ NA MLEKU

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • ok 3 szklanki mleka
  • cukier wanilinowy (a jeszcze lepiej – laska wanilii, ok. 1 cm – rozkrojona wzdłuż)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 mała łyżeczka masła

Przygotowanie:

Pół litra mleka (2 szklanki) wlewamy do garnka, wsypujemy ryż. Dodajemy cukier wanilinowy i cukier. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż będzie miękki (minimum 20 min.). Przygotowujemy sobie co najmniej jeszcze ½ szklanki mleka do podlewania, aby ryż się nie przypalił. Gotujemy, ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę masła.


PRAŻONE OWOCE

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 brzoskwinie (lub nektarynki)
  • Szczypta cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Owoce ścieramy na tarce (na grubych oczkach), wkładamy do rondla i prażymy z dodatkiem cukru i cynamonu. Owoce są gotowe, kiedy osiągną lekko brązowy kolor i pozbędą się soku.


Montaż:

Do pucharków nakładamy po 2 łyżki owoców i przykrywamy ryżem.


RADY!

  1. Wariacjom na temat podania nie ma końca. Może to być schłodzony w lodówce ryż podany na gorących owocach. Mogą być zmrożone owoce i do tego gorący ryż. Można jest całość na zimno lub na ciepło. Wedle uznania, wedle życzenia.
  2. Do mleka śmiało można dorzucić rodzynki, czy suszone owoce.
  3. Ryż na mleku można jeść sam, z konfiturą, z polewą czekoladową etc.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s