GRUSZKI W SYROPIE

ObrazekPrzyszedł czas na gruszki! Lubię je na surowo, ale niezastąpione są takie w syropie. Fantastycznie nadają się do przeróżnych ciast (kruchego, czekoladowego, „Fale Dunaju”), można z nich przygotować szybki deser. Słowem – musiałam je mieć 😉 Dziś są już w piwniczce i czekają aż zabraknie mi świeżych. Ja zamykam gruszki w słoikach 200-250 ml. Takie porcje są bardziej podzielne. Z poniższego przepisu wyszło mi 8 słoiczków.

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • ok. 2 kg gruszek (wybieramy twardsze sztuki)
  • 1litr wody
  • 1/2 kg cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • ok. 15 sztuk goździków
  • pół laski wanilii (lub cukier wanilinowy z prawdziwą wanilią)

PRZYGOTOWANIE:

Gruszki obieramy i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Myjemy pod bieżącą wodą (raczej szybko płukany – gruszek nie należy moczyć z byt długo). Układamy w słoikach (niezbyt ciasno – ma być sporo miejsca dla syropu).

Do garnka wlewamy 1 litr wody, dosypujemy cukier, wanilię (należy przekroić ją wzdłuż na pół) lub cukier wanilinowy, cynamon i ok 2-3 goździki. Gotujemy syrop. Do każdego słoiczka wrzucamy po 1-2 goździki i zalewamy syropem. Mocno dokręcamy i pasteryzujemy ok 10-15 minut.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s