CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

To ciasto to wynik mojej kuchennej głupawki, która polega na tym, że przy sprzątaniu zauważam produkty, których do tej pory nie używałam i od razu w głowie mam migawki, co by było, gdybym… połączyła to z tym, a tamto z owym 😉 Tak oto powstało ciasto, które zachwyciło rodzinkę (bliższą i dalszą)! Jest cudownie wilgotne, mega czekoladowe, rozpływa się w ustach… Dla mnie rozkosz… A co najważniejsze – robi się błyskawicznie!

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 5 jaj
  • 250 g (kostka) margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 2,5 łyżki kakao
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 gruszki
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (albo wanilinowego)
  • 1,5 tabliczki czekolady (u mnie: jedna mleczna i 0,5 gorzkiej)
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

???????????????????????????????Gruszki obieramy i kroimy w paski (ok. 1,5 cm grubości), posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem i odstawiamy na 10 minut.

Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym jajku, mąkę, proszek do pieczenia, olej, kakao, mąkę ziemniaczaną, ocet. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czekoladę gorzką.

Ciasto wykładamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę (u mnie blaszka 25×25, ale może być np. keksówka, albo tortownica).

Przygotowane gruszki układamy na cieście (im więcej, tym bardziej wilgotne ciasto).
Pieczemy w 180 st. C. ok. 50 minut.

Do rondelka wrzucamy: połamaną czekoladę mleczną, łyżkę masła i 3 łyżki śmietany. Podgrzewamy delikatnie, żeby składniki się połączymy. Sprawdzamy co jakiś czas temperaturę. Polewa nie może się zagotować, bo się zważy! Ostudzona polewą polewamy zimne ciasto.

RADY!

  1. Jeśli nie mamy w domu czekolady, można śmiało pominąć ją w cieście.
  2. Na wierzch równie dobrze sprawdzi się gotowa polewa czekoladowa, albo cukier puder.
  3. Fotkę strzeliłam tuż po polaniu ciasta polewą (w obawie, że potem nie zdążę), więc czekolada jest płynna. Ale zapewniam – genialnie gęstnieje, nie tworząc skorupki, tylko miękką warstwę mlecznej czekolady!

SMACZNEGO!

Advertisements

One thought on “CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s