ZASMAŻANA KAPUSTA

ZASMAŻANA KAPUSTA

Taka kapusta, tradycyjnie przygotowana, to jedno z niewielu dań, przy których nie liczę kalorii, wagi, ilości… etc.

Przy zasmażanej kapuście na zawsze porzucam wszelkie marzenia o szczupłej sylwetce.

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g boczku
  • szczypta kminku
  • po pół łyżeczki (małej, płaskiej) soli i pieprzu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie (2 ziarenka)
  • pieprz czarny cały (3-4 ziarenka)

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę odciskamy z kwasu i kroimy (niezbyt drobno, chodzi raczej o to, by nie miała długich „nitek”, które ciągnęłyby się na widelcu 😉 ). Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Kapusta musi się zagotować, potem należy ją odcedzić i zalać na nowo świeżą wodą. Znów zagotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela i pieprzu całego. Od chwili zagotowania – gotujemy jeszcze ok 15 minut. Odcedzamy.

Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Lekko go podrumieniamy i dorzucamy pokrojoną drobno cebulę. Dusimy, a kiedy nabiorą już lekko brązowego koloru, dodajemy 1 łyżkę masła, topimy i dosypujemy łyżkę mąki. Mieszamy, tworząc zasmażkę. Do zasmażki dorzucamy kapustę, dusimy jeszcze 3-5 minut razem, ciągle mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem i (ewentualnie) posypujemy koperkiem!

RADY!

  1. Przy wyborze kapusty należy kierować się jej kolorem. Jasny, bladożółty kolor i solidne „nitki” to znak, że kapusta jest świeża i kwaśna! Im ciemniejsza, a „nitki” cieńsze i słabsze – kapusta jest starsza i gorsza w smaku.
  2. Przy wyciskaniu kapusty warto zostawić sobie nieco soku (ok. 1/2 szklanki). Jeśli okaże się, że gotowa kapusta jest zbyt mało kwaśna – można będzie go dolać :-).
  3. Jeśli mamy fajną, świeżą kapustę, nie trzeba jej gotować 2 razy. Wystarczy zagotować i gotować ok 15-20 minut. Te z woreczków – radzę raczej odcedzić 2 razy.

SMACZNEGO!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s