SCHAB Z KOŚCIĄ PO GÓRALSKU

1239869_665944930083092_760531755_n

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 3 plastry schabu (każdy plaster krojony z kością)
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie (2 ziarenka)
  • pieprz cały (3 ziarenka)
  • 1 łyżeczka przyprawy na bazie suszonych warzyw i soli (typu Vegeta)
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego
  • szczypta majeranku
  • pół szklanki łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

???????????????????????????????Plastry schabu (ok. 3 cm grubości) lekko ubijamy tłuczkiem (lekko! Schab ma mieć po ubiciu min 2 cm grubości. Wkładamy do miseczki, wciskamy czosnek, posypujemy przyprawami i polewamy olejem (ok. 3 łyżki). Dobrze jest natrzeć każdy plaster schabu osobno. Zamykamy w szczelnym pojemniku i marynujemy ok 5-6 h w lodówce (a najlepiej zostawić na noc, by dobrze nasiąkł przyprawami).

Cebulę kroimy (może być drobno, może być w wiórki) i wrzucamy na roztopione masło. Posypujemy szczyptą soli. Dusimy.

Schab obsmażamy na oleju na mocno złoty kolor. Dorzucamy cebulę i dusimy razem ok. 10-20 minut.

Podajemy z ziemniakami z wody, frytkami, surówkami, albo… zasmażaną kapustką :-D.

SMACZNEGO!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s