DŻEM ŚLIWKOWY

DŻEM ŚLIWKOWY

Sobotni odpoczynek u mamusi zakłócił tata, który obdarował nas śliwkami węgierkami w ilości przemysłowej. Postanowiłyśmy, że najszybciej pozbędziemy się ich, robiąc dżem. Zwykły dżem śliwkowy z dodatkiem przyprawy do konfitur.

Myślałam, że robota pójdzie gładko, ale nie spodziewałam się, że mama wyciągnie z szafki PRL-owski zabytek

Tym zabytkiem kręciłyśmy te śliwki pół dnia. Ale efekt – mniam – 36 słoików dżemu śliwkowego 😀

PRZEPIS

NA 3 KG ŚLIWEK

SKŁADNIKI:

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 3 x środek żelujący 2:1
  • 1 kg cukru (jeśli śliwki są dość kwaśne – 1,5 kg)

PRZYGOTOWANIE:

???????????????????????????????

Śliwki drylujemy, myjemy i przekręcamy przez maszynkę (jak chcemy sobie wyrobić biceps – proponuje użyć maszynki – jak powyżej, ale radzę jednak elektryczną). Wrzucamy papkę do garnka, dosypujemy środek żelujący i gotujemy. Kiedy śliwki się zagotują dosypujemy cukier. czekamy jeszcze kilkanaście minut, żeby zagotowało się wszystko razem, a piana powstała na owocach – całkowicie zniknęła (w tym celu – gotujemy na małym ogniu i cały czas mieszamy). Dżem nalewamy do wyparzonych słoików i mocno dokręcamy wieczka. Układamy do góry dnem. Zostawiamy do wystygnięcia (a najlepiej na noc) i mamy gotowy dżemik, którym możemy przełożyć, ciasto, czy naleśniki, albo po prostu – wcinać z pieczywem 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s