SHOARMA DROBIOWA

1236700_668519473158971_1567528365_nUwielbiam shoarmę, ale rzadko mam okazję ją jeść, bo i czasu brak restauracjach się włóczyć. Smak znam na pamięć, zapach też, więc właściwie, dlaczego nie odtworzyć tego we własnej kuchni J ?!? Shoarmę zrobiłam i wyszła super, jak oryginalna – arabska!!! Ale teraz mnie gryzie kolejna sprawa – w restauracji arabsko-tureckiej jadłam do niej taką surówkę z białej kapusty (nie była ani kiszona, ani świeża – jakby etap pośredni). Czy ktoś wie, jak ją zrobić? Bo nie usnę w nocy….

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy:
    • Szczypta: cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, kminu rzymskiego (spora szczypta), pieprzu cayenne, kolendry;
    • Pół łyżeczki: papryki słodkiej, curry (pół płaskiej łyżeczki),  soli ziołowej, kurkumy, pieprzu ziołowego;
    • Oraz: pieprz kolorowy (ze 4 ziarenka), gorczyca (4 ziarenka), liść laurowy.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroimy w paski o grubości ok 1,5 cm. Zasypujemy przyprawami, zalewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy rozdrobniony czosnek i zamykamy w lodówce na 2-3 godziny w szczelnym pojemniku.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy mięsko razem z przyprawami i obsmażamy.

Obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron i po 8-10 minutach danie jest gotowe!!!

Wersja dla leniwych: Zamiast tworzyć własną kompozycję przypraw – dodajemy ok. 2 łyżki gotowej, dostępnej w każdym markecie przyprawy do shoarmy 🙂 i oliwę. Dalej postępujemy jak wyżej 🙂

RADY!

  1. Mięsko smażymy – nie dusimy!  Warto więc wrzucić mięso na sporą patelnię, tak, aby każdy kawałek był dobrze obsmażony z każdej strony!
  2. Podajemy z ryżem (np. Ryż basmati z warzywami), frytkami, sosami (czosnkowym, pomidorowym, tysiąca wysp) i surówkami.
  3. Miło będzie podać do tego ciepłą ciabatę – ja lubię zgrillowaną lekko w piekarniku.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s