LECZO Z MAŚLAKÓW

LECZO Z MAŚLAKÓW

Ten przepis jest w moim domu już wiele lat. Dostałam go dawno temu i od tej pory co roku robię kilka słoiczków w sezonie grzybowym. Najlepsze do leczo są maślaki, jak najmniejsze, twarde. Trochę z nimi ambarasu przy obieraniu (maślaki należy obrać ze skórki – zarówno kapelusze, jak i korzeń), ale naprawdę warto się natrudzić. Maślaki nie miękką, nie rozciapują się, stanowią fajną, konkretną przekąskę.

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • ok. 0,5 kg maślaków
  • ok. 0,5 kg cebuli
  • szklanka oleju
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka papryki ostrej mielonej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 7 łyżek octu

PRZYGOTOWANIE:

Leczo z maślaków

Grzyby obieramy (jeśli mamy małe i ładne prawdziwki – również możemy je dodać – ich nie trzeba obierać), myjemy dokładnie i gotujemy ok 15 minut.

Cebulę kroimy w wiórki. Wlewamy na patelnię olej, dodajemy cebulę i paprykę. Dusimy ok 5 minut, po czym dodajemy ugotowane grzyby, koncentrat pomidorowy i dusimy kolejne 5 minut. Na koniec dolewamy ocet i dusimy jeszcze 10 minut.

Nakładamy gorące do wyparzonych słoików i gotowe. 😀

RADY!

Grzybów i cebuli powinna być mniej więcej taka sama ilość.

Reklamy

2 thoughts on “LECZO Z MAŚLAKÓW

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s