BARSZCZ CZERWONY ZE ŚWIEŻYCH BURAKÓW

BARSZCZ CZERWONY ZE ŚWIEŻYCH BURAKÓW

Do pasztecików konieczny jest barszczyk! Nie miałam przygotowanego zakwasu, więc zrobiłam go ze świeżych warzyw. Bardzo lubię!!!

PRZEPIS

NA OKOŁO 5-6 LITRÓW

 

SKŁADNIKI:

  • 2 kg buraków
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie (2 ziarenka)
  • pieprz czarny cały (4 ziarenka)
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • kawałek mięsa wołowego (wystarczy 200-300 g, najlepiej z kością)
  • 2 łyżki vegety
  • łyżka majeranku
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • pół łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE:

???????????????????????????????Buraki obieramy, myjemy i kroimy na grube plastry. Kość z mięsem, buraki, marchew, pietruszkę i cebulę (oczywiście obrane) wrzucamy do wody. Dorzucamy przyprawy (oprócz kwasku i cukru). Całość gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu. Odcedzamy barszcz, zostawiamy go bez warzyw. Doprawiamy kwaskiem i cukrem.

Taki klarowny możemy podawać do pasztecików. Możemy również zaprawić mąką i śmietaną i podać z ziemniakami 😀 PYCHA!!!!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s