PASZTECIKI

PASZTECIKI

Uniwersalny przepis na drożdżowe ciasto, które można wykorzystać do pasztecików, bułeczek. To ciasto mnie zachwyciło, bo jest mięciutkie, smakuje jak półfrancuskie i jest doskonałe na drugi, a nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Dziś proponuję je z farszem z pieczarek i kiszonej kapusty.

PRZEPIS

CIASTO:

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mąki
  • pół kostki drożdży
  • kostka margaryny
  • 250ml (mały kubeczek) śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

Kruszymy drożdże w miseczce, dodajemy łyżkę cukru i jedna łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut.???????????????????????????????

Na stolnicę sypiemy pół kg mąki, dodajemy pokrojoną kostkę margaryny, 2 żółtka (białek nie wylewamy – przydadzą nam się), śmietanę. Dokładnie szatkujemy na drobno (w ten sposób składniki szybciej się połączą i będzie łatwiej gnieść ciasto). Dolewamy zawartość miseczki z drożdżami i pół łyżeczki soli. Zagniatamy ciasto.

Ciasto możemy odstawić na 20 minut.

Po tym czasie tniemy je na grube plastry i wałkujemy długi placek o grubości ok 1 cm. Z farszu formujemy wałek, który zawijamy w ciasto. Kroimy na paszteciki. Pieczemy w piekarniku nagranym do 180st.C przez ok. 25-30 minut, aż lekko zbrązowieją.

FARSZ

SKŁADNIKI:

  • ok. 300g pieczarek
  • ok. 300 g kapusty kiszonej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę gotujemy (wrzucamy na zimną wodę, po zagotowaniu odcedzamy i zalewamy świeżą wodą, gotujemy 15-20 minut). Pieczarki trzemy na grubych oczkach tarki, cebulę drobno szatkujemy. Cebulę i pieczarki dusimy na 1 łyżce oleju. Kapustę mielimy (w maszynce do mięsa), albo bardzo drobno kroimy, dodajemy uduszone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

RADY!

Białka, które zostały z ciasta, możemy rozkłócić widelcem i pędzelkiem „pomalować” wierzch pasztecików przed upieczeniem. Będą się pięknie błyszczały 🙂 .

SMACZNEGO!

Reklamy

7 thoughts on “PASZTECIKI

  1. Pingback: ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE Z SEREM | Gospoda Potłuczonej Literatki

  2. Pingback: BUŁECZKI DROŻDŻOWE ZE SZPINAKIEM | Gospoda Potłuczonej Literatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s