SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NA KAKAOWYM SPODZIE

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NA KAKAOWYM SPODZIE

Ser do sernika robię zawsze tak samo! Niezawodny przepis na wilgotny i puszysty serniczek. Zmieniam sposób podania, ciasto, czasem dodam bezową chmurkę, czasem przygotuję sernik z rosą. Dziś zwyczajny kruchy, kakaowy spód. Zapraszam!

PRZEPIS

CIASTO

SKŁADNIKI:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3-4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Bardzo prosto: połączyć składniki 😉 i utworzyć cienki spód (blacha 25x40cm). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać jeszcze kilka łyżek oleju lub łyżkę kwaśnej śmietany.

MASA SEROWA

SKŁADNIKI:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (kupuję gotowy 0 nie chce mi się mielić 😛 )
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki masła extra (bez oleju)
  • 2 serki wanilinowe (opakowania 150-200g)
  • cukier wanilinowy
  • budyń wanilinowy
  • opcjonalnie: puszka brzoskwiń w zalewie

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę i odstawiamy. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę, dodajemy masło, dokładnie miksujemy i dodajemy po łyżce sera i serki wanilinowe. Pod koniec miksowania dosypujemy budyń. Białka łączymy z serem delikatnie, nie używając już miksera, tylko najlepiej drewnianej łyżki.

MONTAŻ:

Na ciasto układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, zalewamy masą serową i władamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy ok 1,5 godziny.

Na wierzch proponuję polewę czekoladową, a co!!??

SMACZNEGO!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s