SWOJSKI SMALEC

1176206_661231367221115_2102350702_n

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • ok. 300-500 g słoniny
  • 2 cebule
  • po 200g boczku i kiełbasy
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Słoninę pokroić w kosteczkę, wrzucić do suchego garnka (lub głębokiej patelni) i wytopić. Kiedy skwarki będą już wytopione (po ok. 20 minutach) dorzucić pokrojony w kostkę boczek i wytapiać razem ok. 5-10 minut. Dorzucić cebulę i kiełbasę i smażyć ok. 5 minut. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy ostygnie (ale nie zastygnie) posolić do smaku, wymieszać.

Odstawić w chłodne miejsce. Podawać z pieczywem i ogórkiem kiszonym.

RADY!

  1. W trakcie wytapiania można dodać na chwilę ząbek czosnku, ale wyjmujemy go po ok. minucie. Smalec ma nabrać aromatu tylko, a czosnek lubi się szybko przypalać – a przypalony – gorzknieje (i smalec zepsuty).
  2. Na takim smalcu (1 małej łyżeczce) można zrobić przepyszną jajecznicę.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s