ZARZUCAJKA ZATRZOSANKA KAPUŚNIAK

ZARZUCAJKA ZATRZOSANKA

Dziś zapraszam na kolejną jesienną zupę! Nie ma nic lepszego, niż kwaśna, gęsta i pożywna zupa po powrocie z pracy w jesienny, chłodny i wietrzny dzień. Zwłaszcza, że ma solidną porcję witaminy C 😀

W moim regionie tę zupę nazywamy „zatrzosanka”, ale wiem, że większość osób zna ją jako „zarzucajkę”. Zwał, jak zwał… zupa jest genialna 🙂 Zapraszam!

PRZEPIS

(NA OK. 4-5 LITRÓW)

SKŁADNIKI:

  • ok. 300 g mięsa wieprzowego z kością (polecam żeberka)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula duża (albo 2 małe)
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 200-300 g boczku
  • 200-300 g kiełbasy (swojska, krucha)
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy:
    • liść laurowy,
    • ziele angielskie (2 ziarenka),
    • pieprz cały (4 ziarenka),
    • sól,
    • kostka rosołowa (ja daje drobiową),
    • łyżka vegety,
    • pieprz czarny mielony.
  • Zasmażka:
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy wywar: do garna (5-6l) wlewamy 4l wody, dodajemy mięso, marchew i pietruszkę (ja trę na grubych oczkach), liść laurowy, ziele, pieprz cały. Po zagotowaniu dodajemy: vegetę, kostkę rosołową, pieprz czarny mielony i sól (wg uznania). Gotujemy 15-20 minut i dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy boczek, zarumieniamy (ok. 5 minut), dodajemy kiełbasę (ja kroję w plastry), poszatkowaną cebulę. Dusimy na małym ogniu ok. 5 minut.

Kapustę kiszoną kroimy dość drobno (nie wyciskamy zbyt dużo soki, jeśli lubimy kwaśną zupę – ja lubię 🙂 ). Kiedy ziemniaki w bulionie będą miękkie, dodajemy pokrojona kapustę. Gotujemy ok. 15 minut (kiedy kapusta będzie „rwała się” pod widelcem – jest gotowa), dorzucamy zawartość patelni. Na tej samej patelni (nie myjemy jej) roztapiamy 2 łyżki masła i zasypujemy 2 płaskimi łyżkami mąki. Robimy zasmażkę koloru lekko brązowego (aby go uzyskać należy zasmażkę mieszać jeszcze na malutkim ogniu ok 4-5 minut – nie może być biała!). Aby najłatwiej (i bez grudek) połączyć zupę z zasmażką, wystarczy dolać ok. pół szklanki zupy do zasmażki i dobrze wymieszać. Całość wlać do garna z zupą.
Smakujemy i przyprawiamy jeszcze sola i pieprzem wg uznania.

Zatrzosanka gotowa!

A najcudowniejsze w niej jest to, że odstawiona do lodówki na noc, nie straci na wartości, nie zepsuje się (nie ma w niej śmietany!) i posłuży nam jako błyskawiczny obiad, kiedy zmoknięci i zziębnięci wrócimy z pracy do ciepłego domu 😀

RADY!

Bardzo ważne! Kapustę dodajemy do bulionu ziemniakami, kiedy uznamy, że ziemniaki są już ugotowane! W przeciwnym razie – kwas z kapusty nie pozwoli się im ugotować i będziemy mieć surowe warzywa w zupie!

Advertisements

2 thoughts on “ZARZUCAJKA ZATRZOSANKA KAPUŚNIAK

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s