CIASTO FALE DUNAJU Z GRUSZKAMI

CIASTO FALE DUNAJU Z GRUSZKAMI

Bardzo mnie kusiły już gruszki w syropie, które zrobiłam we wrześniu. Postanowiłam je wykorzystać do ciasta, które jadłam kilka razy jako dziecko. Wykorzystałam swój niezawodny przepis na biszkopt. Bałam się wrzucić w niego gruszki, więc gruszki zatopiłam w budyniowym kremie 😀 Wyszło bosko!!!

PRZEPIS

CIASTO

SKŁADNIKI:

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • pół szklanki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Miksujemy, aż cukier się rozpuści (nie będziemy słyszeć charakterystycznego trzasku kryształków cukru).

W osobnej miseczce przesiewamy przez drobne sitko: mąkę i proszek do pieczenia.

Do jajecznej piany dosypujemy stopniowo produkty sypkie z miseczki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, dolewamy olej. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.

Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao. Na blachę (25x40cm) wlewamy na przemian ciasto jasne i ciemne.

Pieczemy 30-35 minut w 180 st. C BEZ TERMOOBIEGU!

KREM

SKŁADNIKI:

  • 500ml (2 szklanki) mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g miękkiego masła (cała kostka)
  • 5 kropel olejku waniliowego
  • + gruszki w syropie (ilość wg uznania, u mnie ok. 3 gruszki)

PRZYGOTOWANIE:

1,5 szklanki mleka gotujemy. W 0,5 szklanki mleka rozpuszczamy mąki, cukier i cukier wanilinowy. Na gotujące się mleku wlewamy mieszankę z mąką i gotujemy budyń (bardzo dokładnie i szybko mieszamy, by nie powstały grudki). Masło miksujemy i dodajemy stopniowo ostudzony budyń i olejek wanilinowy.

PONCZ

Pół szklanki syropu z gruszek i 2 kieliszki wódki mieszamy i nasączamy nim ostudzone ciasto.

POLEWA

  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • łyżka masła

Wszystko rozpuszczamy na bardzo małym ogniu (nie dopuszczając do zagotowania).

MONTAŻ

  1. Gruszki wyjmujemy z syropu i kroimy w dość dużą kostkę (ok. 2 cm).
  2. Krem rozsmarowujemy na nasączonym ponczem cieście.
  3. W krem wciskamy pokrojone gruszki. Polewamy ostudzoną polewą czekoladową.

RADY!

  1. Biszkopt z tego przepisu ma charakterystyczną „skorupkę” – wierzchnią warstwę, którą należy zdjąć (bo ona i tak oddziela się od ciasta i sprawia, że ciasto się rozwarstwia), wtedy krem łatwiej wniknie i połączy się z ciastem.
  2. Wersja dla leniwych: użyć kremu budyniowego (dostępne są na rynku kremy, które wystarczy tylko zmiksować z mlekiem, ale ja polecam wspaniałe kremy budyniowe, karpatkowe, które też się gotuje, ale są znacznie łatwiejsze do wykonania, niż te domowe).
  3. Można śmiało użyć gotowej polewy czekoladowej (mlecznej), lub po prostu potrzeć czekoladę wprost na krem.
Reklamy

One thought on “CIASTO FALE DUNAJU Z GRUSZKAMI

  1. Pingback: CIASTO ANANASOWO-KOKOSOWE bez pieczenia | Gospoda Potłuczonej Literatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s