DOMOWE GOŁĄBKI Z KAPUSTY WŁOSKIEJ

DOMOWE GOŁĄBKI z kapusty włoskiej

Często robię gołąbki. Wszyscy przecież je uwielbiają! Tym razem zdecydowałam się na kapustę włoską i sos pieczarkowy. Mniam… jak u Mamy 🙂

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • kapusta włoska (1 główka – wybieramy kapustę, która ma duże, ładne liście)
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego 0,5 kg mięsa wołowego
  • 200 g ryżu
  • łyżka vegety
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 jajko
  • pół łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3-4 ziarenka pieprzu czarnego całego
  • kostka rosołowa (drobiowa)

PRZYGOTOWANIE:

???????????????????????????????

Mięso mielimy. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu (ale przynajmniej o 5 minut krócej, ryż zmięknie jeszcze w czasie gotowania gołąbków). Łączymy ryż z mięsem i przyprawami (vegeta, pieprz ziołowy, majeranek), wbijamy 1 jajko.

Kapustę obieramy z wierzchnich liści (tych twardych, ciemnozielonych). Myjemy i wkładamy w całości do garnka z wrzącą wodą. Liście kapusty będą już po 5 minutach oddzielać się od siebie. Delikatnie wyjmujemy widelcem (ale uważając, by nie przerwać liścia) każdego liścia osobno. Stopniowo „rozbieramy” kapustę z liści, aż dojdziemy do miejsca, w którym listki będą zbyt małe, by dało się w nie zawinąć farsz. Musimy delikatnie ściąć zgrubienie głównego nerwu na każdym liściu.

Układamy z farszu kształt kwadratu w zagłębieniu liścia i zawijamy kolejno brzegi (ostatni „brzeg” powinien być nieco dłuższy, żeby mógł owinąć gołąbka).

Na dnie dużego garnka układamy liście, których nie wykorzystaliśmy (zapobiegną przypalaniu). Układamy na nich gołąbki, zalewamy wodą (całe!) i wrzucamy 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego i 4 ziarenka pieprzu. Na wolnym ogniu gotujemy ok. 45-60 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięsko jest ugotowane. Jeśli tak – przystępujemy do przygotowania sosu pomidorowego.
Ja wykorzystuję bulion, który powstał z gotowania gołąbków. Odlewam ok. 300-500 ml wody z gołąbków, dodaję 1 kostkę rosołową i pół łyżeczki vegety. Do tego dodaję 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Sos zaprawiam mąką (w osobnej miseczce mieszam 3/4 szklanki wody i 3 łyżki mąki – zalewam gorący sos i dokładnie mieszam, żeby nie powstały grudki).

Do gołąbków polecam również sos pieczarkowy. Pierwszy raz podałam je z tym sosem i zrobiły furorę 😀

SMACZNEGO!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s