ARONIÓWKA – NALEWKA Z ARONII

ARONIÓWKA - NALEWKA Z ARONII

Aronia to owoc – bomba witaminowa! Zawiera spore ilości witamin: C, B1, B2, B6, E oraz składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest też jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne. Aronia polecana jest dla diabetyków, osób z nadkwasotą, wrzodami żołądka. Ponadto reguluje ciśnienie, zapobiega odkładaniu się cholesterolu… Zalety tego owocu można mnożyć. Ma jedną wadę! Jest bardzo cierpka w smaku! Ale w postaci nalewki, z dodatkiem soku z cytryny i miodu cierpkość dodaje temu trunkowi charakteru! Nalewka jest gęsta, słodka, ale ma w sobie goryczkę i cierpkość, która czyni ja wyjątkową wśród nalewek, likierów, win…

Polecam aroniówkę na nadchodzące zimowe wieczory 😀

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 3 kg owoców aronii
  • 0,7 l spirytusu (60-75%)
  • 0,5l przegotowanej zimnej wody
  • 1 kg cukru
  • sok z całej cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • laska wanilii
  • 4-6 goździków

PRZYGOTOWANIE:

Owoce aronii myjemy i wkładamy do zamrażalnika na ok. 3 dni. Takie zmrożone owoce zalewamy spirytusem, dosypujemy cukier, wrzucamy laskę wanilii (przekrojoną wzdłuż na pół) i zamykamy w szczelnym słoju na min. 3 tygodnie. Po tym czasie musimy nalewkę przecedzić. W tym celu warto użyć gazy, dokładnie odciśniemy wtedy owoce. Dolewamy wodę i znów odstawiamy w szczelnie zamkniętym słoju w ciemne miejsce na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i miód. (Po kilku dniach postanowiłam ją jeszcze raz odcedzić, żeby pozbyć się do końca resztek.)

Nalewkę odstawiamy na pół roku w ciemne i chłodne miejsce.

Reklamy

2 thoughts on “ARONIÓWKA – NALEWKA Z ARONII

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s