DŻEM JABŁKOWO-BRZOSKWINIOWY

Dżem jabłkowo-brzoskwiniowy

Macie dość jabłek (pieczonych, smażonych, prażonych, surowych, szarlotkowych etc.)? Proponuję jeszcze teraz, póki są wszechobecne jednak wykorzystać je na maxa! Fajnym sposobem na to jest dżem. Zapewniam, że w środku zimy będziemy sobie wdzięczni, że nie daliśmy jabłkom się zmarnować 😀

Aby nie był to kolejny, jabłkowy wek, postanowiłam dodać nutę brzoskwiniową.

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 3 kg jabłek
  • 1 kg brzoskwiń (mogą być też nektarynki)
  • 3/4 kg cukru
  • 3 łyżki kwasku cytrynowego
  • 3 galaretki brzoskwiniowe

PRZYGOTOWANIE:

Brzoskwinie i jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na tarce (grube oczka). Smażymy je w wysokim garnku z dodatkiem cukru ok 20 minut (niech sok nieco wyparuje – ale nie należy pozbywać się go całkowicie). Dodajemy kwasek i galaretki. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Nakładamy do wyparzonych (gorących) słoików i mocno dokręcamy. Odwracamy do góry dnem. Po wystygnięciu – słoiczki wędrują do piwnicy 😀

RADY!

Miałam genialne, słodkie jabłka (dostałam w prezencie ok. 10 kg tak smacznych jabłek, że trudno takie kupić, przebierając i wybierając), dlatego do mojego dżemu dodałam niecałe pół kg cukru. Próbujcie dżem po każdej dodanej porcji cukru – tylko wtedy osiągniecie taki efekt, jak lubicie 🙂

Advertisements

2 thoughts on “DŻEM JABŁKOWO-BRZOSKWINIOWY

  1. Pingback: OWSIANKA | Gospoda Potłuczonej Literatki

  2. Pingback: KRUCHE ROGALIKI Z MARMOLADĄ | Gospoda Potłuczonej Literatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s