SZYBKA SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

surówka z pekińskiejTo jest błyskawiczna i zupełnie nieproblematyczna surówka. mam tylko 3 składniki, robi się 10 minut. Jest bardzo smaczna i uniwersalna – każdemu smakuje 😀

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • pół średniej wielkości kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • szczypta soli morskiej (lub ziołowej)
  • słonecznik łuskany (ok. 50 g – czyli średnio 1/3 opakowania)

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę szatkujemy drobno na cienkie wiórka. Posypujemy solą, mocno ugniatamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie na patelni prażymy ziarna słonecznika (niedługo – ok. 2-4 minut). Dosypujemy ziarna do ugniecionej kapusty, polewamy sokiem z cytryny i doprawiamy cukrem. Gotowe! Naprawdę – jest pyszna! Podawać do mięs, sosów, pieczywa, wędlin.

RADY!

  1. Jeśli chcemy jej nadać trochę ostrzejszą nutę – proponuję dodać bardzo drobno pokrojonego pora (ok. 5cm kawałek).
  2. Dla spragnionych tłustości – można „ciapnąć” łyżkę majonezu, ale osobiście nie polecam 🙂
Advertisements

2 thoughts on “SZYBKA SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s