GEMELLI ZE SZPINAKIEM

1382931_683282305016021_2051234237_nDanie typu express! Wstawiamy wodę na makaron i działamy z sosem. Gwarantuję, że jeszcze będziecie czekać, aż makaron się dogotuje, a sos dawno będzie gotowy 🙂

PRZEPIS

(na 4 porcje)

SKŁADNIKI:

  • ok. 400 g makarony typu gemelli (ale mogą być świderki, kokardki, co kto lubi)
  • ok. 200-300 g szpinaku mrożonego (ja wolę liście, ale można użyć rozdrobnionego), można też użyć świeżych liści, ale należy je zblanszować
  • ok. 4-5 sztuk niewielkich pieczarek
  • 50 g sera blue (u mnie gorgonzola)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 3 -5 łyżek śmietany (30%)
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, bazylia, oregano,
  • pół łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Na rozgrzanej oliwie dusić rozdrobniony czosnek, dodawać po kolei: poszatkowaną cebulę, pieczarki, szpinak. Dusić 5 minut, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliło. Posypać przyprawami wg uznania.

W osobnej miseczce wymieszać 1 żółtko z ok. 5 łyżkami śmietany kremówki. Zalać uduszone warzywa. Mieszać krótką chwilę na bardzo małym ogniu! Sos ma być kremowy! Zdjąć szybko z ognia.

Do sosu dorzucić makaron, dobrze wymieszać, posypać pokruszoną gorgonzolą i pietruszką i wymieszać 😀 Podawać gorący, może być posypany parmezanem.

RADY!

Ja kocham makaron, ale nie lubię, kiedy on pływa w sosie, ma być nim tylko lekko „ubrudzony”. Jeśli jednak chcecie, żeby szpinak i pieczarki pływały w sosie, proponuję podwoić ilość żółtek i śmietany.

SMACZNEGO!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s