SOCZYSTA I DELIKATNA KARKÓWKA Z PIECA

???????????????????????????????Karkówka to bardzo tłuste – i dość  niezdrowe zatem – mięso, ale kto jej się potrafi oprzeć? Raz na jakiś czas – można sobie na nią pozwolić 🙂 Przepis nosi tytuł: karkówka z pieca, ale oczywiście będzie to przepis na mięso z piekarnika, jako że pieca nie posiadam (jeszcze!) 😦 Bardzo lubię przygotowywać ją zapiekaną z ziemniakami, kiedy spodziewam się gości. Piekarnik piecze, a ja mamy wolne ręce i mogę przygotować w tym czasie deser, posprzątać kuchnię, albo napić się wina i zamienić fartuch na stosowniejsze odzienie. A potem wyciągam całe danie z piekarnika i voila! Zasiadamy do stołu!

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 4 plastry karczku wieprzowego (ok. 2-2,5 cm grubości)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 ziarnka pieprzu czarnego
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Szczypta tymianku suszonego
  • Szczypta suszonego majeranku
  • Gałązka suszonego cząbru
  • 2 łyżki przyprawy typu vegeta
  • Pół łyżki pieprzu ziołowego i pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 3-4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Olej zmieszać z przyprawami i czosnkiem. Natrzeć mięso, posypać ziołami, dodać cebulę, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki (w zamkniętym pojemniku, albo przykryć folią aluminiową) na min. 6 h (najlepiej przygotować sobie mięsko poprzedniego dnia). Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, układając na wierzch gałązkę cząbru. Piec w naczyniu żaroodpornym (albo w rękawie do pieczenia) ok. 60 min. Podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami, surówkami etc.

RADY!

  1. W naczyniu można ułożyć  również grube plastry (ok 1 cm grubości) ziemniaków – mamy danie z jednego gara, a my tak to lubimy 😀
  2. Potrzebujecie sosu! Nic prostszego!  Wyjmijcie mięso na talerz, a zawartość naczynia żaroodpornego (lub rękawa),      w którym piekła się karkówka przelejcie do rondelka. Wystarczy do tego dolać      ok. 1 szklankę wody, zagotować i zagęścić mąką (w osobnej miseczce rozpuścić łyżkę mąki pszennej w wodzie – ok. pół szklanki – zalać i zagotować, ewentualnie      przyprawić do smaku). Raczej nie polecam zagęszczania zasmażką – będzie już nieco za dużo tłustości 😉
  3. Smaku dodadzą również  2 łyżki majonezu – pokrywamy majonezem mięso tuż przed pieczeniem. Niektórzy za tym przepadają – ale ja uważam, że to dodawanie tłuszczu do tłuszczu, więc raczej osobiście nie polecam!

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s