SOS PIECZARKOWY

Bardzo uniwersalny, pasuje do makaronów, ryżu, kaszy, ziemniaków, mięsa… Przygotowuje się do dosłownie w kwadrans, a wzbogaca smakowo wiele potraw. Ja uwielbiam placki ziemniaczane lub te, z cukinii, kopytka, makarony, gołąbki – z tym sosem, a moi mężczyźni raczej z mięskiem 🙂 Właściwie wystarczy kilka pieczarek, woda, trochę mąki i przypraw i gotowe! A! No i nie należy zapomnieć o natce pietruszki – grzyby (pieczarki także) uwielbiają pietruszkę! Nie wyobrażam sobie, żeby mogło jej w pieczarkowym sosie zabraknąć 😦

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • ok. 10 sztuk pieczarek
  • kostka rosołowa (drobiowa, albo grzybowa)
  • pół cebuli (albo jedna mała)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki wody
  • pieprz, sól – do smaku
  • solidna łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ewentualnie: 2 łyżki śmietany 12%

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, cebulę drobno szatkujemy i wrzucamy na olej, dusimy, zalewamy ok. 2 szklankami wody, wrzucamy kostkę rosołową i zagotowujemy. Robimy zasmażkę: roztapiamy 1 łyżkę masła na patelni, dosypujemy 1 łyżkę mąki i mieszamy, dolewamy kilka łyżek (ok. pół szklanki) wody z pieczarek, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zasmażkę dolewamy do gotującego się buliony z pieczarkami (stopniowo, by nie powstały grudki) i zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy pietruszkę i ewentualnie doprawiamy 2 łyżkami śmietany (12%).

Advertisements

One thought on “SOS PIECZARKOWY

  1. Pingback: KOTLETY ZIEMNIACZANE | Gospoda Potłuczonej Literatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s