BUŁECZKI DROŻDŻOWE ZE SZPINAKIEM

BUŁECZKI DROŻDŻOWE ZE SZPINAKIEM

Kolejna odsłona uniwersalnego ciasta. (Patrz: PASZTECIKI)
Bułeczki ze szpinakiem wcinali nawet ci, którzy do tej pory mówili szpinakowi zdecydowane veto!

PRZEPIS

Przygotować ciasto z przepisu na paszteciki z pieczarkami.

FARSZ

SKŁADNIKI:

  • 250 g mrożonego szpinaku (może być rozdrobniony lub liście)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli ziołowej
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • ok. 100 g sera białego (twarogu, fety, ricotty)

PRZYGOTOWANIE:

Rozdrobniony czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy rozmrożony (i w miarę pozbawiony wody) szpinak i dusimy 5 minut (rozdrobniony) lub 8-10 minut (liście), aż odparuje woda. Przyprawiamy sola i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, studzimy i dodajemy ser.

Z ciasta formujemy nieduże (wielkości owocu kiwi) kulki, rozgniatamy je, układamy farsz i zalepiamy (proszę zalepić lepiej niż ja – moje się otworzyły 😦 – na szczęście nie wpłynęło to na smak 🙂 ). Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 st. C

RADY!

Bułeczki dobrze się będą prezentować posypane startym serem żółtym (gouda).

SMACZNEGO!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s