ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE Z SEREM

???????????????????????????????Niezawodne drożdżowe ciasto, które sprawdza się zarówno do deserów, jak i do pasztecików, bułeczek. Do złudzenia przypomina półfrancuskie. Tym razem zrobiłam je na dwa sposoby: jedne zaserwowałam z twarożkiem na słodko, a w pozostałą część ciasta zawinęłam farsz szpinakowy. Wyszło świetnie!

PRZEPIS

Ciasto przygotować jak na paszteciki z pieczarkami.

FARSZ

SKŁADNIKI:

  • 300 g twarogu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • żółtko

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na grubość ok. 0,5-1cm. Cały placek pokrywamy cienką warstwą twarogu, zwijamy jak struclę. Kroimy struclę na pasy grubości ok. 2 cm. Każdy plaster kładziemy płasko i lekko przyciskamy dłonią (by się nieco spłaszczył). Smarujemy rozkłóconym białkiem (białka zostaną z przygotowywania ciasta). Pieczemy ok. 25 min. w temp. 180st. C. Posypujemy cukrem pudrem.

RADY!

  1. Do twarogowego farszu można dodać rodzynki (namoczyć je uprzednio w mleku – ok. 15 min.), a jeśli wydaje nam się zbyt suchy, można dodać łyżkę serka homogenizowanego wanilinowego.
  2. Drożdżówki będą super smakowały z kruszonką 🙂
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s