ORKISZOWE CIASTECZKA MUSLI

ORKISZOWE CIASTECZKA MUSLI

Zdrowe, dietetyczne, niskokaloryczne! Polecam do kawy – dają energię na cały poranek!

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • ok. 400 g (niecałe 2 szklanki) dowolnego musli (u mnie mix: płatki owsiane górskie, otręby pszenne, orzechy, sezam, słonecznik, suszona żurawina, suszone ananasy, rodzynki – z przewagą płatków owsianych)
  • 1 łyżka dżemu (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
  • 3 jajka
  • kostka masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (lub miodu)
  • 3-5 kropelek olejku migdałowego

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuścić. Do miski wsypać mąkę, musli i proszek do pieczenia, cukier trzcinowy i jajka. Dolać wystudzone masło i łyżkę dżemu (u mnie jabłkowo-brzoskwiniowy). Na końcu – olejek migdałowy. Dobrze wymieszać. Formować kuleczki i rozgniatać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w 180 st. przez 20-25 minut.

RADY!

  1. Płatki owsiane mają te nieznośne łuski. Ja najpierw namaczam je w mleku, łuski wypłyną na wierzch – zbieram je pracowicie, a dopiero resztę dodaję do ciasta.
  2. Można użyć po prostu mąki pełnoziarnistej.
  3. Wiórki kokosowe tez się świetnie sprawdzą.
  4. Dżem dodajemy w przypadku, kiedy wydaje nam się, że ciasto jest zbyt suche. Ciasto ma być bardzo gęste i najeżone dodatkami 😀
  5. Jeśli dodajecie niewiele suszonych owoców – zwiększcie porcję cukry – do 4 łyżek.

SMACZNEGO!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s