FASOLKA PO BRETOŃSKU

Fasolka po bretoński Kolejne tradycyjne danie! Zapraszam! Klasyczna fasolka po bretońsku to: fasola jaś, kiełbasa, boczek. Ja staram się tych tłustości trochę powymieniać, więc dodaję nieco mięska wołowego chudego i tym samym mniej boczku i kiełbasy.

PRZEPIS

(na 6-8 porcji)

SKŁADNIKI:

  • 400 g fasoli (ja proponuję fasole piękny jaś – jest nieco mniejsza od klasycznego ‚jasia’, szybciej się gotuje, estetycznie wygląda, wygodniej je)
  • 100g boczku
  • 100 g kiełbasy
  • ok. 150 g chudej wołowiny
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 bulwy selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy:
    • 1 łyżka vegety,
    • łyżka majeranku,
    • 2 ziarenka gorczycy,
    • pół łyżeczki kminku,
    • pieprz czarny ziarnisty,
    • liść laurowy,
    • 2 ziarna ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę musimy namoczyć w wodzie 12 h wcześniej. Po tym czasie wstawiamy na gaz (w tej samej wodzie) i gotujemy z dodatkiem pieprzu, ziela, liścia, gorczycy, pokrojonej w kostkę włoszczyzny. Gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). W tym czasie przygotowujemy mięsko :-). Wołowinę kroimy w kostkę i dusimy na oleju z dodatkiem pokrojonej cebuli. Po ok. 20 minutach dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę, majeranek, vegetę, kminek i dusimy jeszcze 10-15 minut! Kiedy mięsko już jest miękkie wrzucamy do ugotowanej fasoli.

Zagęszczamy zasmażką: na łyżce masła rozprowadzamy łyżkę mąki, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, dolewamy do zasmażki pół szklaki wody z fasoli i mieszamy, aby pozbyć się grudek. Dolewamy zasmażkę do fasoli, gotujemy, mieszając.

Próbujemy i ewentualnie przyprawiamy sola i pieprzem.

RADY!

Aby nie dodawać już zbędnych kalorii możemy zrezygnować z zasmażki. Danie bardzo dobrze można zagęścić, rozgniatając w miseczce kilka ziaren fasoli i dodając je do zupy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s