SAŁATKA KALAFIOROWA

SAŁATKA KALAFIOROWA

Kalafior jest zbyt dużym warzywem, żebyśmy zjedli go w całości do obiadu, zatem połowę – podaję z masełkiem do ziemniaków, a z połowy – robię prostą i smaczną sałatkę.

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kalafiora
  • 3 jajka
  • 1 duży pomidor (albo 2 małe)
  • 3 łyżki majonezu
  • koperek (może być suszony, mrożony)

PRZYGOTOWANIE:

Ja kalafiora najczęściej przygotowuję w parowarze (bo na jednym ‚pięterku” gotuje się kalafior, na drugim – ziemniaczki, na trzecim – rybka lub filet z kurczaka, czy indyka), ale można go ugotować w wodzie.

Kalafior na parzeWażne, żeby nie przegotować! Różyczki mają być twarde i kruche (wystarczy 20 minut gotowania w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru). Pomidory kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę takiej wielkości, jak pomidora (ładnie wyglądają również grube plastry). Kalafior rozdzielamy na małe ‚różyczki’ i ostudzony dodajemy do pomidora i jajek. Przyprawiamy majonezem i posypujemy koperkiem (ja nie dodaję już żadnych przypraw – ale można doprawić do smaku solą i pieprzem). Gotowe! Smacznego!

Advertisements

4 thoughts on “SAŁATKA KALAFIOROWA

  1. Bardzo smaczna strona pani Asiu. Kapusta pekinska z cytryna rewelacja. Podpowiadalam przez posredniczke, ale czas sie ujawnic 🙂
    A z poobiednich kalafiorowych resztek polecam wyprobowanie zapiekanki (rewelacyjna kolacja). I mam tez przepis na chlebowe pozostalosci. Pozdrawiam cieplo.

    • Bardzo dziękuję za wpis, miłe słowa i za wszystkie podpowiedzi. Zbieram takowe i zasuszam w pamiętniku (uprzednio oczywiście podpowiedzi realizuję) 🙂 Bardzo chętnie wypróbuję zapiekanki z kalafiorem! Tylko coś bliżej broszę o tym!!! Pozdrawiam serdecznie!

      • Blizej o zapiekance, prosze bardzo 🙂 zeszklic cebule, dodac obrane ze skorki pomidory (moga byc takie z puszki) troche poddusic z cebula, przyprawic wg uznania i gustu, mozna dodac smietane, breja pomidorowo-cebulowo-smietanowa przykryc kalafior ulozony w naczyniu do zapiekania, posypac ostrym tartym serem i zapiec. Naprawde smaczne. Mozna tez zastosowac beszamel, ale moim zdaniem ta breja jest smaczniejsza 🙂
        Ciesze sie, ze rada z woda do usuwania lusek z platkow sie przydala. Ja podobnie jak pani jestem fanka owsianki.:-)

  2. Mmmm jakie to musi być dobre 😀 Na pewno zrobię! Jeśli rezygnowałam z owsianki – to właśnie z powodu łusek…, a pomysł z wodą – extra! Pozbywam się nie tylko łusek, ale wszystkich ‚brudzików’, a owsianka nie traci na smaku! Mogę jeść bez obaw, że natknę się na ‚niespodziankę’. Dziękuję i pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s