CIASTO ORZECHOWE, MIODOWE, „SNIKERS”

SNIKERS ciasto orzechowe

Ciasto ‚snikers’ jest bardzo popularne i niestety bardzo praco- i czasochłonne. Ja jestem wielbicielką wersji upraszczanych do minimum i taką wersję wam właśnie przedstawię 🙂
Orzechy dosłownie płyną ostatnio przez mój dom, więc wykorzystuję je jak potrafię!

PRZEPIS

CIASTO

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g masła (kostka)

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki szatkujemy na stolnicy, zagniatamy (jeśli ciasto jest zbyt suche – dodajemy 3 łyżki oleju, jeśli zbyt ‚ciapowate’ – podsypujemy mąką), odstawiamy ciasto do lodówki na 1h.

WARSTWA ORZECHÓW

SKŁADNIKI:

  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 300-350 g orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i miód, wrzucamy orzechy, chwilę podgrzewamy (orzechy muszą być całe oblane powstałą masą). Studzimy.

KREM

SKŁADNIKI:

  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła (kostka)

PRZYGOTOWANIE:

Ugotować budyń (2 szklanki mleka zagotować, w 1 szklance rozprowadzić budyń, dolać mieszankę budyniową do gotującego się mleka, mieszać do zagotowania), ostudzić, zmiksować z masłem.

MONTAŻ

Ciasto podzielić na 2 części i cienko rozwałkować. Na jednej części (będzie to górna warstwa ciasta) rozprowadzić masę orzechową. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 15-20 minut. Ostudzić. Jedną warstwę ciasta przykrywamy kremem. Na krem kładziemy warstwę z orzechami.

RADY!

  1. Ciasto jest dosyć słodkie, warto więc przełamać smak kwaskowymi powidłami (u mnie – dżem śliwkowy), którą (ok. 4 łyżki) rozprowadzamy cienko na cieście i dopiero na to kładziemy krem.
  2. To jest ciasto miodowe, a więc dość twarde. Zatem najlepiej smakuje na 2-gi dzień. (ponoć najsmaczniejszy jest na 3-ci, ale kto by tam sprawdzał 😉 )

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s