MANNOWIEC, MIODOWNIK, TORCIK MANNOWY :-)

MANNOWIEC, MIODOWNIK, TORCIK MANNOWY :-)

Mannowiec, miodownik – wszyscy znamy ten rodzaj ciasta, każdy kiedyś próbował. Mannowiec wywodzi się z tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc. Zazwyczaj jest cieniutki, słodki, po prostu – mazurek. Dla mnie przepis na to tradycyjne ciasto posłużył, by przygotować zdrowy torcik dla dzieci 🙂

Kasza manna, mleko, miód, do tego domowej roboty dżem śliwkowy! Zapraszam na torcik mannowy 🙂

PRZEPIS

(NA BLASZKĘ 24×24 CM)

Ciasto:

SKŁADNIKI:

  • 3/4 kg (w porywach do całego kg) mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 3/4 kostki masła

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw rozpuszczamy w rondelku masło, mleko i cukier. Nie musimy tego gotować, ważne by cukier się rozpuścił). Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek, sodę, jajka i miód, szatkujemy, dolewamy przestudzoną zawartość rondelka (mnie zawsze wychodzi ciasto zbyt klejące, więc zawsze muszę dosypać mąki). Ciasto odkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Po schłodzeniu dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy bardzo cienko (ok. 0,5 cm grubości). Każdą część piec w piekarniku (góra, dół, bez termoobiegu) w 180 st. ok 15-20 minut, aż lekko zbrązowieje.

Krem:

SKŁADNIKI:

  • 1 l mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 kostki masła

PRZYGOTOWANIE:

Mleko zagotować, wsypać kaszę i cukier wanilinowy, gotować ok. 10 minut, często mieszając. Kiedy kasza zrobi się gęsta (konsystencja gęstego budyniu) zdjąć z ognia i ostudzić.

Zmiksować masło z cukrem pudrem i dodawać stopniowo ostudzoną kaszę. Miksować na gładką masę.

Montaż:

  1. Dowolny dżem (radzę kwaśny) i ok. 3 łyżki cukru pudru.
  2. Każdy placek posmarować dżemem i warstwą kremu, wierzch posypać cukrem pudrem.

RADY!

  1. Przygotowałam mannowiec w postaci torcika, ale tradycyjne ciasto miodowe jest niskie, zatem można je przygotować w standardowej blasze (24x40cm). Nie należy się obawiać, że ciasto będzie zbyt cienkie – rozwałkować najcieniej jak się da.
  2. Do tego ciasta świetnie nadają się sezonowe owoce: maliny, truskawki etc.
  3. Ciasto można podawać polane polewą czekoladową 🙂

SMACZNEGO!

Advertisements

7 thoughts on “MANNOWIEC, MIODOWNIK, TORCIK MANNOWY :-)

  1. Chyba mi sie spodobalo to wpisywanie 🙂 Jak dostawalam przepis na ten placek to mial on tytul placek krolewski, a smak odpowiadal nazwie. Moja wersja jest bez dzemu, a do masy mozna dodac nieco alkoholu typu koniak lub brandy. 🙂 zeby nieco zaostrzyc smak. 🙂
    Czy piecze pani czasem taki prawdziwy piernik?

    • Super! Koniak rzeczywiście złamałby mdły smak manny z cukrem. Ja właśnie dlatego dodaję swój własny, domowy, kwaskowy dżem, bo krem wydaje mi się zbyt słodki! Następnym razem – będzie coś z procentami 🙂 A pierniki uwielbiam, ale u mnie w domu – brak amatorów korzennych przypraw 😦 Sama bym co prawda dała sobie radę ze zjedzeniem każdego ciasta, ale po co kusić los 😉 ? Ale kiedyś na pewno upiekę – piekłyśmy z mamą pierniki na święta i może w okolicach Bożego Narodzenia przypomnę je sobie 🙂 Jeszcze raz bardzo dziękuję za odwiedziny i zapraszam, zapraszam! Bardzo cenię takie rady, które nie pochodzą z końca świata i są efektem mody, ale wypróbowane przepisy i rady, jak sobie ułatwić (i usmacznić 😉 ) życie!!!

      • Byle nie za duzo tego koniaku 😉 Czekam na przepis na piernik. Nie moge ‚dojesc’ sie smaku piernika, ktory pamietam sprzed lat. Ech wspomnienia 🙂 Pozdrawiam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s