DOMOWA WĘDLINA – KARKÓWKA WIEPRZOWA

DOMOWA WĘDLINA - KARKÓWKA WIEPRZOWA

Raczej unikam wędlin z marketów! Wolę przygotowywać je sama, bo to nic trudnego, a smak – nie ma porównania do tego, co kupuje się w plasterkach w sklepach!

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 1,5-2kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4-6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżki soli gruboziarnistej
  • pół łyżki majeranku
  • 8 łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę dokładnie płukany, układamy w dużej misce. W małej miseczce mieszamy olej i przyprawy. Karkówkę dokładnie nacieramy tą mieszanką i dorzucamy czosnek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na 24-48h. Po tym czasie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia, starając się przełożyć wraz z mięsem jak najwięcej przypraw. Pieczemy w rękawie ok. 2 h w temp. 160 st. C. Rozcinamy rękaw i dopiekamy jeszcze ok. 20 minut. Mięso wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Podajemy z ziemniakami (na ciepło), lub z pieczywem (na zimno).

RADY!

  1. Warto przygotować dużą porcję (ze względu na czas przygotowania i oszczędność). Można ja śmiało podzielić i zamrozić.
  2. Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz z przyprawami utworzą znakomitą bazę do zrobienia sosu pieczeniowego (wystarczy 1-2 łyżki zalać szklanką wody, zagotować i zagęścić mąką), wspaniale smakuje karkówka pokrojona w plastry, podgrzana w takim sosie i podana z ziemniakami!!!

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s