MODRO KAPUSTA – SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

MODRO KAPUSTA - SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Modra kapusta jest źródłem witamin B, E, K oraz C, ma mnóstwo żelaza, potasu, sodu, magnezu, jodu. Jest to najzdrowsza z kapust! Jest bogactwem antocyjanów, które chronią przed rakiem!!! A przy okazji – ma świetny smak 😀
Zapraszam do Gospody na surówkę z modrej kapusty 🙂

PRZEPIS

(NA OKOŁO 6 PORCJI)

 

SKŁADNIKI:

  • pół główki czerwonej kapusty
  • pół jabłka
  • duża marchewka
  • mała cebula
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • łyżeczka soli morskiej
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę poszatkować, posypać solą i mocno wygnieść. Odstawić na minimum pół godziny, by puściła sok. Marchew, cebulę i jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Dodać do kapusty, dolać sok z cytryny i oliwę, dosypać przyprawy. Surówkę jeszcze raz mocno wygnieść i odstawić jeszcze na 15 minut.

RADY!

???????????????????????????????Dla miłośników majonezu – dozwolona jedna łyżka 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s