SOS ŚMIETANOWO-KOPERKOWY Z MIĘSEM DROBIOWYM

SOS ŚMIETANOWO-KOPERKOWY Z MIĘSEM DROBIOWYM

Bardzo delikatny, łagodny w smaku, dzieci go uwielbiają.

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • ok. 200-300 g mięsa z kurczaka (najlepiej aby nie był to sam filet, ale również np. mięso z udek)
  • łyżka vegety
  • pół łyżki pieprzu ziołowego
  • szczypta curry
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyzki śmietany 12%
  • 2 łyzki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Mięsko kroimy w kostkę, mieszamy dokładnie z przyprawami i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do podsmażonego mięska, dusimy 5 minut. Zalewamy szklanką wody, zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy dokłanie w osobnej miseczce z wodą (ok. pół szklanki). Do gotującego sosu wlewamy mączną mieszankę. Tak zagęszczony sos gotujemy jeszcze minutę na wolnym ogniu. Zdejmujemy z palnika, dodajemy śmietanę i posypujemy koperkiem (może być suszony lub mrożony). Sos gotowy! Świetnie nadaje się do kasz, makaronów, ziemniaków, surówek.

SMACZNEGO!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s