FRANCUSKA TARTA Z BROKUŁAMI I PARMEZANEM

FRANCUSKA TARTA Z BROKUŁAMI I PARMEZANEM

Goście u bram, a my nie mamy się czym popisać? Taka tarta zawsze się uda! Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, ulubione warzywa (może także mięsko) i jajka, a jeśli wszystko posypiemy startym parmezanem – to już rozpusta na całego 😉 Zapraszam na tartę z brokułami na cieście francuskim!

PRZEPIS

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
ulubione warzywa (u mnie: pół cebuli, pół marchewki, pół pietruszki, ok 10 różyczek brokuł)
pół łyżki ziół prowansalskich
szczypta soli ziołowej i pieprzu ziołowego
2 jajka
6 łyżek śmietany 12%

Przygotowanie:

Ciasto układamy (razem z papierem) na blaszce i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Marchew, pietruszkę, cebulę ścieramy na tarce – na grubych oczkach. Brokuły gotujemy kilka minut, lub – jeśli używamy mrożonych – wrzucamy na patelnię z oliwą. Wszystkie warzywa dusimy na patelni z dodatkiem przypraw (wystarczy 10-15 minut). Przestudzone układamy na cieście. W miseczce miksujemy jajka i dolewamy do nich śmietanę, przyprawiamy szczypta soli ziołowej i pieprzu ziołowego (dodajemy je zarówno do warzyw, jak i do masy jajecznej). Zalewamy masą warzywa. Całość zapiekamy 25 min. w temp. 180 st. C. Po upieczeniu – posypujemy tartym parmezanem. Podajemy z mięsem, surówką lub samodzielnie :-), a najlepiej – z białym winem półwytrawnym!

RADY!

1. Jeśli po wyłożeniu blachy ciastem – zostaje nam ciasto (u mnie tak się stało), możemy dociąć paski i ułożyć je na wierzchu (jak na zdjęciu).
2. Jeśli robimy w większej blaszce i nie zostanie ciasta na wierzch – można całość posypać zółtym serem (gouda, mozzarella) – ja uznałam to za zbędną tłustość 😉
3. Jeśli chcemy wersję z mięsem – wystarczy do warzyw dodać pokrojona w kostkę szynkę, albo najpierw podsmażyć na oliwie kawałki kurczaka, potem dodać warzywa – dalej postępować wg przepisu.

4. Warto tartę podpiec jeszcze ok. 5 min. tylko od spodu.

???????????????????????????????

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s