BABECZKI Z KASZY JAGLANEJ Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

BABECZKI Z KASZY JAGLANEJ Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Kaszę jaglaną pokochałam stosunkowo niedawno, ale teraz robię ją bardzo często. Uwielbiam jej smak i ufam jej wartościom odżywczym! Tym razem zmajstrowałam z niej babeczki 🙂 Podałam z kawałkami wędzonego łososia. Jejuuuu, jakie to było pyszne 🙂

PRZEPIS (na ok. 12 babeczek o grubości 2,5-3cm)

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
szczypta soli
jarzyny (cukinia, brokuły, szpinak, marchew, cebula – ilość: ok. 1,5 szklanki)
1 jajko
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki vegety
ok. 50 g łososia (filet wędzony)

Kaszę wsypać do garnka, zalać wodą i lekko posolić. Gotować ok. 15 minut (aż kasza wciągnie wodę).

Warzywa (u mnie: 1 mała cukinia, 1 marchewka, pół cebuli czerwonej, 2 ząbki czosnku) cienko kroimy lub ścieramy na grubych oczkach tarki i dusimy na 1 łyżce oliwi z oliwek z dodatkiem vegety.

Mieszamy ugotowaną i przestudzoną kaszę z warzywami i wbijamy 1 jajko. Przyprawiamy 1 łyżeczką ziół prowansalskich. Dokładnie mieszamy. Wypełniamy silikonowe foremki na muffiny –  nie grubiej niż na 3 cm.
Możemy posypać żółtym serem.
Zapiekamy 20 minut w temp. 180 st. C.

Delikatnie wyciągamy z foremek, na wierzchu kładziemy rozdrobnionego łososia.

RADY!
1. Babeczki są doskonałe! Zamiast łososia możemy dodać inną rybę wędzoną, a jeśli nie lubimy – podać z ostrą surówką lub po prostu sosem czosnkowym.
2. Jeśli używamy metalowych foremek – należy je posmarować masłem.

Smacznego!

Advertisements

6 thoughts on “BABECZKI Z KASZY JAGLANEJ Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s