RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM

RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM

To danie robi się błyskawicznie – im szybciej, tym jest smaczniejsze 🙂
Polecam miłośnikom ryb!

PRZEPIS

(na 2 porcje)

SKŁADNIKI:

  • filet z łososia (ilość dostosowana do apetytu)
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki vegety
  • 4 łyżki siekanego koperku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 3 łyżki śmietany 12%

PRZYGOTOWANIE:

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy vegetą. Na patelni rozgrzewamy masło. Łososia smażymy na maśle (po ok. 1 minucie na każdej stronie), pamiętając, by trzymać go na małym ogniu – małso lubi się przypalać. Po tym czasie łososia delikatnie wyjmujemy, do rozgrzanego masła wlewamy szklankę wody. Zagotowujemy. W osobnej miseczce mieszamy mąkę i ok. 5o ml wody i zagęszczamy sos. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy koper i doprawiamy śmietaną. Rybkę można włożyć do sosu lub podać osobno sos i filet. Podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem etc.

RADY!

Do takiego sosu nada się każdy rodzaj ryby – ważne, by miał dosyć grube mięso. Ja bardzo często używam np. dorsza.

SMACZNEGO!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s