SAŁATKA Z ROSZPONKI I CAMEMBERTA

SAŁATKA Z ROSZPONKI I CAMEMBERTA

Bardzo efektowna przystawka! Smakuje nieziemsko, jest pożywna, zdrowa, sycąca 🙂

PRZEPIS

Składniki:

ok. 1 szklanka umytej roszponki
pół grejpfruta
pół szklanki mieszanki: orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika – z tym, że większość stanowią orzechy)
ok. 80 g pełnotłustego sera camembert
4 łyżki oliwy z oliwek
spora szczypta soli morskiej (lub ziołowej)

Przygotowanie:

Roszponkę układamy na talerzu, posypujemy obranym i pokrojonym w drobna kosteczkę grejpfrutem, układamy plastry sera. Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna i orzechy. Posypujemy nimi całość (widok sera uginającego się pod wpływem ciepłych ziaren – bezcenny!), skrapiamy solidnie oliwą z oliwek i posypujemy solą. Gotowe!

RADY!

1. To nie jest danie, które można przygotować sobie wcześniej. Należ je spożywać od razu – roszponka jest bowiem bardzo cienką i delikatną sałatką, która miękknie i robi sie nieapatyczna.
2. Nie każdy przepada za goryczką grejpfruta. Efekt słodkiej i łagodnej sałatki uzyskamy dodając zamiast niego pokrojoną gruszkę.

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s