CIASTO MARCHEWKOWE Z BAKALIAMI

???????????????????????????????Robiłam kilka razy razowe ciasto marchewkowe. Tym razem postanowiłam zrobić wersję mniej dietetyczną 🙂
Zatem stwierdzam, ciasto marchewkowe stanowi fajną bazę. Można zaszaleć z bakaliami, przełożyć go dżemem, polać czekoladą, albo podać z takim prostym kremem z serka twarogowego!

PRZEPIS

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka startej marchewki
opcjonalnie: pół szklanki bakalii (suszone owoce, ziarna, orzechy)
pół szklanki oleju
4 jajka
pół łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej (lub łyżkę przyprawy do piernika)

Na krem:

500 g serka kanapkowego śmietankowego

ok. 60 g masła

ok. 3/4 szklanki cukru pudru

2-3 krople esencji wanilinowej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę. Dodawać po jednym żółtku, stale miksując i dosypać cukier. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, olej. Zmiksować na wolnych obrotach na gładką masę. Dodać bakalie i marchew, wymieszać dokładnie łyżką. Wlać na blaszkę (24x24cm) lub tortownicę. Piec 50 min. w temp. 180 st. C.

Przygotować krem: zmiksować masło z cukrem, dodawać stopniowo ser, aż całość uzyska jednolitą konsystencję. Wkropić esencję wanilinową.

Zimne ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć połową masy serowej, druga połowa – na wierzch ciasta.

Ciasto można ozdobić orzechami, czekoladą, suszonymi owocami, marchewkę lu po prostu delikatnie oprószyć cynamonem.

RADY!

Jeśli chcemy, żeby krem miał fajną, zwartą konsystencję możemy dodać żelatynę (w 2 łyżkach gorącej wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny i ostudzone dodajemy do kremu).

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s