RAZOWE CIASTO MARCHEWKOWE

RAZOWE CIASTO MARCHEWKOWELekkie, mokre, smaczne i zdrowe. Przedstawiam przepis na niskokaloryczne ciasto z marchewką i bakaliami.

PRZEPIS

Składniki:

2 szklanki mąki razowej

0,5 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu

4 jajka

łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia

pół łyżeczki cynamonu

dowolne bakalie (ok. pół szklanki)

utarta na drobnych oczkach marchew (ok. 1 szklanka)

pół szklanki oleju

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. W osobnej misce przygotowujemy sobie: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy taką sypką mieszankę do masy jajecznej. Dolewamy olej, miksujemy wszystko na gładkie ciasto (dość gęste) i wsypujemy marchew i bakalie. Mieszamy łyżkę, bez użycia miksera. Wylewamy na blaszkę (najlepiej będzie 24 x 24cm). Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 45-55 minut.

RADY!

1. Ciasto można przełożyć dżemem, kremem, posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s