MIĘSNA ZAPIEKANKA Z KALAFIOREM

MIĘSNA ZAPIEKANKA Z KALAFIOREM

Pani Podpowiadaczka 🙂 zamieściła w komentarzu na moim blogu podpowiedź na wykorzystanie ugotowanego kalafiora. I chwała jej za to!!! Przepis wzbogaciłam o ryż i podsmażone mięso drobiowe! Efekt? Orzekliśmy z w domu zgodnie, że dawno nie jedliśmy nic lepszego!!! Patrzyliśmy w dno brytfanki i zastanawialiśmy się, jak to się stało, że juz jej brakło :-/ Dziś zapraszam na zapiekankę, w której sekret tkwi w kalaforze: soczystym, dobrze przyprawionym i zapieczonym w sosie pomidorowym 🙂

PRZEPIS

Składniki:
200-300g mięsa drobiowego bez kości (filet z kurczaka, indyka etc.)
3-4 pomidory z zalewy (jeśli pomidory w puszce sa rozrobnione – ok. 3/4 szklanki przecieru)
2 zabki czosnku
100 g ryżu
ok. pół kalafiora ugotowanego (może byc na półtwardo)
przyprawy do sosu pomidorowego: łyżka bazyli, szczypta soli, pół łyżeczki oregano
przyprawy do kurczaka: papryka słodka, szczypta curry, pieprz ziołowy, sól siołowa
mała cebula (lub pół dużej)
300 g sera żółtego

Przygotowanie:

Kalafior, ryż gotujemy. Mięsko z kurczaka kroimy drobno, smażymy na rozgrzanym oleju z przyprawami.
Wszystko razem mieszamy i wrzucamy do formy do zapiekania.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy rozdrobniony czosnek, cebulę – dusimy minutę. Dodajemy pomidory i przyprawy. Takim sosem polewamy naszą zapiekankę. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku w 180 st. C. ok 25 min.

Advertisements

8 thoughts on “MIĘSNA ZAPIEKANKA Z KALAFIOREM

  1. Dziekuje za mile slowa. Pomysl na zagospodarowanie pozostalosci kalafiorowych zminil sie w pyszne jednogarnkowe danie obiadowe, ktore na pewno przygotuje 🙂 . A dzisiaj przygotowalam makaronowa salatke z przeznaczeniem na jutrzejsze drugie sniadanie. Do majonezu dodalam lyzeczke musztardy, zrobilo sie bardziej wyraziscie. 🙂
    I na pewno wykorzystam przepis na babeczki z kaszy jaglanej. Ja bardzo lubie wszelkie kasze, a z jaglanej przygotowuje krupnik, ktory mi bardzo smakuje (zmodyfikowalam nieco przepis internetowy).
    Mialam bardzo smaczny dlugi weekend i mam prosty przepis na pyszna salatke fasolowa. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. A oto zapowiadana salatka fasolowa 🙂
    – fasola (ja jadlam w wersji Jas) ok. pol kg, ale moze tez byc inny rodzaj fasoli – moze byc tez z puszki (powymadrzam sie a co 😉 wg mnie ta z puszki to raczej w ostatecznosci)
    – puszka ananasow,
    – rodzynki srednie – kolezanka uzyla okreslenia „na oko”, ale specyzowala „dwie garscie” 😉 – biorac pod uwage wielkosc garsci mowiacej te slowa doszlam do wniosku, ze mozna wziac pod uwage 1 standardowe opakowanie
    – curry, gesty majonez, jogurt naturalny dosc gesty, ale nie grecki, sok z ananasow – skladniki sosu i tu maly problem, ze to troche na oko i na wlasne upodobania, ale podam proporcje metoda „mniej wiecej” , czyli 180 gramowe opakowanie jogurtu Zott, 3 lyzki majonezu, ok. pol szkl. soku z ananasow, a curry to dowolnie zalezy czy sie lubi czy nie, prosze zaczac od lyzki i probowac.
    Fasole, pokrojone ananasy i namoczone wczesniej rodzynki wymieszac z sosem i odstawic na czas jakis – najlepiej przygotowac wieczorem i jesc rano lub odwrotnie 🙂
    Mnie ta salatka bardzo smakowala 🙂

  3. A pewnie sie filecik dobrze skomponuje, ale ja bym go nie podsmazala tylko zgrilowala, zeby tluszczem nie zmieniac smaku sosu. A fasola tradycyjnie gotowana 🙂 A jutro zaplanowlam babeczki kaszowe i mam pomysl na ich nieco inna wersje 😉 Jak sie sprawdzi to sie podziele pomyslem 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s