KRUCHE ROGALIKI Z MARMOLADĄ

KRUCHE ROGALIKI Z DŻEMEM Kolejna odsłona mojego megauniwersalnego, prostego i zawszeSięUdajęcego 😉 ciasta kruchego. Zawinąć w to ciasto trochę marmolady lub dżemu, posypać cukrem pudrem i mamy kruche i delikatne rogaliki!!!

PRZEPIS
Ciasto:

https://gospodaliteracka.wordpress.com/2013/08/03/kruche-ciasto/

Nadzienie:

Słoik ulubionego dżemu lub marmolady – najlepiej sprawdza się marmolada lub bardzo gęsty dżem. Ja użyłam dżemu jabłkowo-brzoskwiniowego własnej roboty https://gospodaliteracka.wordpress.com/2013/10/13/dzem-jablkowo-brzoskwiniowy/

Przygotowanie:

Przygotowane ciasto kroimy na mion 4-5 części. Zostawiamy jedną część, resztę chowamy do lodówki. Rozwałkowujemy – starając się uformować równe koło – na grubość ok 0,5 cm. Kroimy je na 8 trójkątów (jak na zdjęciu), smarujemy dżemem i zawijamy, rozpoczynając od krótkiego boku, a kończąc na „dziubku”, formując rogalik.

ROGALIKI
Białka pozostałe z ciasta rozkłócamy i smarujemy nimi rogaliki. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 25 min.

RADY!

Z tej porcji wychodzi dość dużo rogalików (min. 2 duże blaszki piekarnikowe). Jest jednak świetny sposób na to ciasto! Można je zamrozić! Wyjąć w razie potrzeby, lekko rozmrozić i już można przygotować kolejną porcję rogalików, albo użyć go jako spód do: sernika, szarlotki etc.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s