TRADYCYJNA SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY

Obrazek

Taką surówkę podawało się kiedyś w każdym domu. Proste, dostępne składniki, smak swojskiego jedzonka no i co najważniejsze – bogactwo witamin!!! Surówkę z kiszonej kapusty podaje się do mięs, sosów, panierowanych kotletów i ryb.

PRZEPIS

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 0,5 dużej cebuli
  • jabłko
  • 4 łyżki oleju
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kapustę opłukać zimną wodą i dobrze odcisnąć. Drobno pokroić. Cebulę, jabłko i marchew zetrzeć na średnich (lub drobnych) oczkach tarki. Posypać cukrem i pieprzem, polać olejem i jeszcze raz dobrze wygnieść. Odstawić na 15 minut, aby składniki się „przegryzły”.

RADY!

Należy pamiętać, że dobra kapusta kiszona ma jasny kolor i chrupiące, dość grube kawałki. Kapusta żółtawa i cienka jak nitki na pewno nie będzie smaczna!

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s