CIASTO BOUNTY

Cisto BOUNTYBył 3-bit, był snikers, czas na bounty 😉

Smaczne, oryginalne ciasto z prostym, kokosowym kremem i miękką polewą czekoladową. Przypadnie do gusty wszystkim, którzy lubią ten popularny batonik. Masa kokosowa w tym deserze jest niemal dokładnie taka, jak w batoniku 🙂

PRZEPIS (na blaszkę o wymiarach ok. 25x40cm)

Ciasto

Składniki:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • ok. 8 łyżek oleju
  • pół szklanki cukru

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Miksujemy, aż cukier się rozpuści (nie będziemy słyszeć charakterystycznego trzasku kryształków cukru).

W osobnej miseczce przesiewamy przez drobne sitko: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Do jajecznej piany dosypujemy stopniowo produkty sypkie z miseczki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, dolewamy olej. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.

Pieczemy w temp. 180st. C. przez ok. 25-30 min.

Krem

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 200g (kostka) masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g (2 opakowania) wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Mleko gotujemy, wsypujemy kaszę, dodajemy masło, cukier, wiórka. Gotujemy ok. 5 min. na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Masa będzie gęstniała. Krem można dodać na ciasto jeszcze ciepły, ale nie gorący – lepiej go troszkę przestudzić, ale też nie należy go całkiem wystudzać, bo będzie zbyt gęsty i trudno go będzie rozsmarować.

Polewa

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 2  (gorzkie lub mleczne – wg uznania) czekolady
  • 100 ml (ok. 7 łyżek) śmietany kremówki 30%

Wrzucamy do rondelka masło, śmietanę, kruszymy czekoladę, lekko podgrzewamy, aby się rozpuściło. UWAGA! Nie gotować, bo się zwarzy!!!!!!!! – Najlepiej pilnować by było tylko mocno ciepłe, a nie gorące!

Montaż

Na biszkopt wylać ciepłą masę kokosową, polać chłodną polewą. Odstawić na minimum 2 h do lodówki.

Smacznego!

Advertisements

2 thoughts on “CIASTO BOUNTY

  1. Zrobiłam to ciasto na Święta Bożego Narodzenia i było przepyszne. Dzięki za przepis. Myślę,że będę go często stosować. Jutro smażę oponki z przepisu z tej strony;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s